Afscheid van de Notre-Dame als foto onderwerp

Het zal je niet ontgaan zijn, de Notre-Dame in Parijs is grotendeels in vlammen opgegaan. Niet alleen missen we hiermee een prachtig historisch monument, maar ook een schitterend onderwerp voor foto’s.

Volgens president Macron zal de Franse kathedraal opnieuw opgebouwd worden. Maar hoe dan ook is een hoop van de oude schoonheid verloren gegaan. Een kleine ode en afscheid van de oorspronkelijke Notre-Dame als fotografisch onderwerp.

Exterieur van de Notre-Dame

De Notre-Dame bevindt zich op het  Île de la Cité in de binnenstad van Parijs. Het is vanaf verschillende plekken te fotograferen. Dankzij het grote plein is een vooraanzicht mogelijk, mits je over een objectief met een relatief wijde hoek beschikt. Ook vanaf verschillende bruggen is de kathedraal uitstekend zichtbaar. Al is het dan nu met enorme brandschade.

Notre-Dame, Parijs, kerk, kathedraal

Deze foto, gemaakt aan de overzijde van de Seine, is gemaakt met een brandpuntsafstand van 18mm.

Notre-Dame, Parijs, kerk, kathedraal

Ondanks het ruime plein aan de voorzijde van de Notre-Dame lukte het deze fotograaf net niet om het hele monument in zijn foto op te nemen. De foto werd gemaakt op 16mm.

Notre-Dame, Parijs, kerk, kathedraal

Op deze foto zie je (in het klein) de enorme aantallen bezoekers die de Notre-Dame bezochten. 13 miljoen mensen bekeken de kerk van binnen, een nog groter aantal vergaapt zich aan de buitenkant.

Binnen in de Notre-Dame: de roosvensters

Notre-Dame, Parijs, kerk, kathedraal

De Notre-Dame heeft drie roosvensters – cirkelvormig gebrandschilderd glas – die uit de dertiende eeuw stammen. Het licht dat door deze ramen schijnt, zou precies op het midden van de kerk vallen. Dat is de plek waar het altaar staat. Goed nieuws: volgens bronnen hebben de roosvensters de brand doorstaan.

Donker in de Notre-Dame

Zoals vaak het geval is bij kerken en kathedralen, is of was de Notre-Dame ook donker binnen. Een uitdaging om te fotograferen, want je mag er ook geen flitser gebruiken. Mocht je je in zo’n positie bevinden, dan kun je het beste een statief meenemen. Zo kun je gebruik maken van een langere sluitertijd. Je kunt ook de ISO hoger zetten. Houd rekening met ruis bij een hele hoge ISO waarde. Ruis kun je overigens gedeeltelijk verwijderen in de nabewerking. Soms is het beter om een foto te maken met wat ruis, dan helemaal geen foto.

Notre-Dame, Parijs, kerk, kathedraal

Uiteindelijk zijn veel van de kunstschatten in de Notre-Dame in veiligheid gebracht. Er is ontzettend veel geld ingezameld voor de wederopbouw, dus hopelijk kunnen fotografen vanuit de hele wereld snel weer naar dit prachtige monument begeven.