Auto’s fotograferen, zo doe je dat

Auto’s zijn fijne onderwerpen voor fotografie. Je kunt ze ‘los’ fotograferen, of bijvoorbeeld gebruiken als achtergrond in portret- of bruiloftsfotografie.

Maar auto’s fotograferen is niet eenvoudig. Ze glimmen, weerspiegelen en soms bewegen ze ook nog. We helpen je op weg!

auto's fotograferen

Auto’s fotograferen: let op goed licht

Zoals zoveel onderwerpen, kun je auto’s het beste fotograferen net na zonsopgang en net voor zonsondergang, in de gouden uren. Je hebt mooi warm, zacht licht, zowel op de auto als op de omgeving. Daarom zijn dit, ook voor auto’s, de fijnste uurtjes om gebruik van te maken.

Welke kleur?

Bij het fotograferen van auto’s is het belangrijk om de kleur zo natuurgetrouw over te brengen, zeker wanneer je in opdracht fotografeert. De gouden uren zijn, zoals gezegd, erg geschikt qua licht. Maar sommige kleuren werken juist prima in de middagzon. Vooral pastelkleuren kunnen in een hard verlichte setting juist goed werken. Controleer goed of de kleur klopt, ook nog in de nabewerking.

Lastig: reflectie in glimmende auto’s

Een schone, soms nieuwe auto is natuurlijk lekker glimmend. Prachtig om te zien, lastig voor de fotograaf. Hou rekening met deze reflectie, door de omgeving goed te kiezen. Dat wil zeggen, de omgeving die in het kader terugkomt, maar ook wat er achter jou is. Staan daar gebouwen? Grote kans dat je die in de reflectie terugziet. Hou die achtergrond dus bij voorkeur zo neutraal mogelijk en wees je er bewust van dat die sowieso is de weerspiegeling van de auto te zien is. Zorg er ook voor dat je zelf niet in de reflectie te zien bent. Gebruik eventueel de timer en loop het beeld uit om dit te voorkomen. Let er ook op dat de zon niet reflecteert, want grote kans dat dit overbelicht wordt. Daar zit dan geen kleurinformatie meer, dus dat is erg lastig herstellen.

Laat beweging zien

Een auto is natuurlijk een bewegend voorwerp, dus het kan een idee zijn om die beweging in je foto’s te laten zien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ‘panning’ te gebruiken. Hierbij zet je je sluitertijd iets lager dan normaal; je gaat bewegingsonscherpte creëren. Volg de auto met je lens terwijl je afdrukt. Dit kun je het beste doen vanaf een statief, want kleine trillingen in je hand zijn ook zichtbaar in de foto. De achtergrond is nu bewogen terwijl de auto, als het goed is, scherp is.

auto's fotograferen

Een goede achtergrond

Voor zowel een rijdende auto als een stilstaande auto is het belangrijk dat je een achtergrond kiest die bij de auto past. Een SUV past goed in een stoere, rotsachtige setting terwijl een Fiat 500 daar misschien wat lullig in lijkt. Denk ook goed aan de kleuren; de kleur van de auto kan misschien terugkomen in de setting die je kiest. Het is in elk geval belangrijk dat er geen afleidende dingen in het kader staan, alleen de auto en een rustige, complimenterende achtergrond. Andere dingen zul je moeten weghalen, je foto anders moeten kadreren of later in Photoshop moeten zien te verwijderen.