Beeldstabilisatie: handig of dure onzin?

Met beeldstabilisatie zou je scherpere foto’s moeten kunnen maken, wanneer je uit de hand fotografeert. 

Wanneer je uit de hand fotografeert kunnen je handen kleine trillingen veroorzaken. Deze kunnen een bewogen beeld geven: een onscherpe foto. Beeldstabilisatie kan dat tegengaan. Hoe werkt het? We leggen het uit.

beeldstabilisatie, camera shake, scherpe foto, sluitertijd

Wat is beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie zit ingebouwd in je objectief (of niet) en wordt meestal aangeduid met de letters IS, die vaak op je objectief gedrukt staan. Tegenwoordig zit beeldstabilisatie niet meer alleen in objectieven, sommige systeemcamera’s hebben het in de camera zelf. Het betekent dat er een mechanisme ingebouwd zit, die de ergste trillingen van je hand opvangt. Hierdoor kun je de sluitertijd iets langer zetten dan zonder beeldstabilisatie en nog steeds een scherpe foto maken. 

Hoe werkt het precies?

Er wordt dus onderscheid gemaakt in optische beeldstabilisatie en sensor stabilisatie. Optische stabilisatie zit in het objectief verwerkt, die wordt aangestuurd door sensoren in de camera om trillingen te compenseren. Sensor stabilisatie werkt niet optisch en zit in de camera zelf. De sensor beweegt met de kleine vibraties mee om zo bewegingsonscherpte te reduceren. Optische – en sensor stabilisatie kunnen tegenwoordig ongeveer tot 3 á 4 stops corrigeren. Dit wil zeggen dat mét stabilisatie sluitertijden van 1/15 kunnen worden gerealiseerd met dezelfde scherpte als met sluitertijden van 1/125 of 1/250.

Prijs van lenzen met beeldstabilisatie

Lenzen met beeldstabilisatie zijn over het algemeen een stuk duurder dan lenzen zonder beeldstabilisatie. Dit heeft te maken met de constructie van de lens, het kost fabrikanten meer om beeldstabilisatie toe te voegen. Of het de moeite van de meerprijs waard is, is natuurlijk persoonlijk. Heb jij een hele vast hand van jezelf, of gebruik je graag een statief? Dan waarschijnlijk niet. Over het algemeen is het lastiger om een scherp beeld te krijgen met een grote brandpuntsafstand; je moet dan een snellere sluitertijd hebben. Voor sterke zoomlenzen kan het daarom wel een toegevoegde waarde zijn. Als je er natuurlijk budget voor hebt.

beeldstabilisatie, camera shake, scherpe foto, sluitertijd

Gebruik je een statief? Beeldstabilisator uit!

Beeldstabilisatie is vooral heel handig wanneer je uit de hand fotografeert. Ook zijn ze prima te gebruiken wanneer je een statief en een hoge sluitertijd gebruikt. Maar wanneer je fotografeert vanaf een statief en voor langere sluitertijden gaat, kun je beter de beeldstabilisator uitschakelen. De beeldstabilisator is gemaakt om kleine bewegingen (van je hand) te neutraliseren; hiervoor maakt hij als het ware een soort tegenbewegingen. Deze kleine trillingen, van de motor in de beeldstabilisator, kunnen trillingen veroorzaken die je, wanneer je een foto maakt met een lange sluitertijd, zichtbaar kunnen worden. Uitschakelen dus.