Bellenblaas: een barstende luchtbel fotograferen

Bellenblaas is sowieso een enorm leuke prop voor fotografie. Heb je weleens geprobeerd om een luchtbel te fotograferen, precies op het moment dat die barst? We hebben natuurlijk tips!

Over beweging bevriezen gesproken! Om een barstende luchtbel te kunnen fotograferen, moet je de tijd bijna stilzetten. Maar het is mogelijk. Lees maar mee.

Buiten of binnen je barstende luchtbel fotograferen

Buiten heb je natuurlijk het voordeel van daglicht, en een leuke natuurlijk achtergrond. Vaak past dat goed bij luchtbellen, want bellen blazen doe je normaliter ook meestal buiten. Je kunt je foto’s wel buiten maken, maar dan moet je eigenlijk wel een perfecte, windstille dag hebben. Met een klein beetje wind, dat al veroorzaakt kan worden door een langsrijdende auto of fietser, wordt de beweging van de luchtbel onvoorspelbaar. Binnen heb je dit probleem niet, dus om die reden kunnen we je dat aanraden. Voldoende ramen in de ruimte is fijn voor het daglicht, en een ruimte met een hoog plafond om je bel wat ruimte te geven is aan te raden.

Zorg voor een goede, grote bubbel

Het is natuurlijk zonde als je foto een zoekplaatje wordt. Bovendien is het effect van de uit elkaar spattende bel veel groter wanneer de luchtbel een flink formaat heeft. Ze maken het bovendien gemakkelijker om erop scherp te stellen. We zouden je tips kunnen geven over hoe je een grote bel blaast, maar je kunt ook even op Youtube kijken.

Bellen blazen doe je niet alleen

Je moet natuurlijk reageren als een ninja om een goede foto te krijgen. De barst duurt immers maar een fractie van een seconde. Daarom is het handig om het niet alleen te doen, want als je moet blazen en moet afdrukken, ben je al snel te laat. Tenzij je natuurlijk echt een ninja bent. Als iemand de bel voor je kan blazen, helpt dat in elk geval enorm.

luchtbel, barstende luchtbel, bubbel, luchtbubbel, sluitertijd, beweging bevriezen

Stel de camera handmatig in

Uiteraard heb je een snelle sluitertijd nodig. Je zou eens kunnen beginnen met  1/1000, maar veel is natuurlijk afhankelijk van de lichtomstandigheden. Bovendien is het aan te raden om in burst modus te fotograferen, zodat de kans dat je het juiste moment te pakken hebt groter is. Je kunt je instellingen dan ook het beste handmatig maken, of in elk geval in sluiterprioriteit fotograferen. Maak je diafragma zo groot mogelijk, met zulke korte sluitertijden zul je iedere lichtopbrengst kunnen gebruiken. Handmatig scherpstellen is ook een goed idee, aangezien autofocus kan gaan zoeken op het moment dat de bel barst. Bovendien is een luchtbel grotendeels doorzichtig, dus sowieso heeft autofocus het daar moeilijk mee. 

Leren hoe je je instellingen handmatig maakt? Volg dan deze voordelige cursus!

Een barstende luchtbel op de foto, de aanhouder wint

Een barstende luchtbel fotograferen komt deels aan op oefening, en ook een beetje op geluk. Geef het niet te snel op, uiteindelijk gaat het je lukken! De aanhouder wint.