Bewolking is fijn voor fotografie!

De eerste stranddagen zijn alweer in de pocket! Met een beetje mazzel komt er nu wat bewolking aan. Want dat is enorm fijn voor fotografie!

Maar het zonnetje is toch juist hartstikke fijn? Natuurlijk, om lekker te zonnebaden. Maar voor fotografie kun je bewolking met open armen verwelkomen. We leggen uit waarom.

bewolking, bewolkt weer

Licht: hard of zacht licht

Hard licht is bijvoorbeeld het licht dat de middagzon geeft, of een directe flitser. Het beeld in hard licht heeft veel contrast en het verschil tussen de donkere delen en de lichte delen is groot. De schaduwranden zijn meestal hard en duidelijk te onderscheiden lijnen. Dit licht wordt meestal vermeden, zeker voor bijvoorbeeld portretten. Het kan zijn dat het verschil tussen licht en donker groter is dan het dynamisch bereik van je camera aan kan. 

Zacht licht door bewolking

Zacht licht is meer verspreid, bijvoorbeeld doordat de lichtbron groter is. Een bewolkte dag kan bijvoorbeeld zacht licht geven, doordat de wolken het licht van de zon meer verspreiden. Of een flitslicht dat indirect is, dus weerkaatst vanaf een licht plafond of muur. Bij zacht licht kan er nog wel schaduw zijn, maar de randen zijn vaak minder hard en het verschil tussen de lichte en de donkere delen in een foto zijn minder groot. 

cursussen, online cursus fotografie

Effect van bewolking op je foto’s

De bewolking werkt eigenlijk als een soort grote softbox: het verspreidt het licht waardoor de contrasten minder groot worden en de schaduwen minder hard. Het is daarom bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor portretten, Maar ook voor straatfotografie is het mooi, zeker omdat je daar op een zonnige dag al snel tegen een te groot verschil tussen de lichte en de donkere delen komt.

Zonsondergang bij bewolking

Veel fotografen denken dat het een heldere lucht moet zijn om een mooie zonsondergang te kunnen fotograferen. Maar bewolking kan júist mooi zijn. Wolken reflecteren het dramatische licht en nemen deze kleuren aan, waardoor ze over de gehele lucht verspreid worden. Zonder wolken is een zonsondergang vaak niet meer dan een zacht kleurverloop. Met wolken is het een schouwspel! Een vale, grijze lucht is vaak ook wat saai. Bij wat regen in de lucht is de zonsondergang vaak wel weer spectaculair!

bewolking, bewolkt weer

Witbalans

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je witbalans automatisch te laten kiezen door de camera. In veel gevallen is dat prima. Er is ook een voorinstelling voor bewolkt weer: Cloudy (bewolkt). Die is vooral geschikt wanneer er een witte bewolking hangt, maar je wel overdag aan het fotograferen bent. Of wanneer de zon niet tussen de wolken door piept. De kleurtemperatuur is rond 6000-6500 Kelvin.

Bewolking is voor fotografen precies goed. Helemaal als de temperatuur ook nog een beetje meewerkt!