Bijna Halloween! Zo maak je een enge Halloween foto

Ook zo’n zin om lekker te griezelen tijdens Halloween? In Nederland wordt deze Amerikaanse feestdag inmiddels ook gevierd. En als fotograaf kunnen we daar natuurlijk gebruik van maken. Met een doodenge Halloween foto.

31 Oktober is het zover, tijd om elkaar de stuipen op het lijf te jagen. En dat kan uitstekend met een foto. Hoe doe je dat? We geven tips voor een super spooky, enge Halloween foto.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Wat is Halloween eigenlijk?

De feestdag Halloween, op 31 oktober, is wellicht afgeleid van All Hallows Eve, de avond voor het Katholieke ‘Allerheiligen’. Op die dag worden de heiligen herdacht, de volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenkt men de doden. Volgens sommige lezingen is de viering van Halloween niet afkomstig uit de VS, maar uit Keltische gebieden in Engeland en Ierland. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag. 
Waar Halloween ook vandaan komt, het doel is om elkaar even de schrik om het lijf te jagen. Met een knipoog natuurlijk. En snoep. Om het leuk te houden. Tijd om je eens lekker creatief uit te leven, met een enge Halloween foto.  

Een Halloween foto met een thema

Er zijn een heleboel onderwerpen die als ‘eng’ beschouwd kunnen worden, en die bij het Halloween thema passen. Het kan in subtiele dingen zitten, zoals een donkere setting met mist, of een clown in een niet-grappige, donkere setting. Maar je kunt ook volledig losgaan met kostuums en (nep) bloed. Bedenk wat voor foto je wil hebben en wat je er eventueel mee gaat doen. Dan kun je je vervolgens afvragen wat voor reactie je ermee wil uitlokken. Laat gerust wat over aan de fantasie van de kijker; door de sfeer duister te houden en spookachtigheid te insinueren, kom je al een heel eind.

halloween, halloween foto, eng, horror, enge foto, creepy

Locatie voor een creepy Halloween foto

Een belangrijk element in je Halloween foto is de locatie. Ook hier kun je weer voor dubbelzinnigheid gaan. De enge clown in een speeltuin kan goed werken, mits de sfeer van je foto juist is. Maar je kunt ook voor een meer creepy locatie kiezen. Bij sommige kerken heb je oude graven, die een beetje met mos begroeid zijn. Kies bij voorkeur oude graven, om geen nabestaanden voor het hoofd te stoten. Vraag anders toestemming. Foto’s in het bos of een park kunnen ook goed werken. Zorg ervoor dat er geen andere mensen in je foto te zien zijn, tenzij het figuranten in je foto zijn. Waarschijnlijk zul je in het donker aan de slag gaan, dus bekijk je locatie van tevoren al een keer ‘s avonds of ‘s nachts, zodat je weet wat je kunt verwachten. 

Inspiratie uit horror films

Om een goede setting te bedenken en het concept voor je foto helder te krijgen, is het een goed idee om een avondje horrorfilms te bekijken. Zie het als huiswerk. Let op de mise-en-scène; wat is er te zien behalve de hoofdpersoon. Probeer uit te vinden waarom een scène eng is. Om met een fotografen oog te kijken, kun je beter het geluid af en toe uitzetten. In films wordt veel spanning opgewekt door middel van muziek, en in een foto kun je daar geen gebruik van maken. Let op licht en uitsnede. Kijk ook naar smink en props die gebruikt worden. Kun je de sfeer van een scène in een foto namaken? Dan zit je goed.

halloween, halloween foto, eng, horror, enge foto, creepy

Geestig

Je kunt natuurlijk een enge setting bedenken en je foto’s daarmee maken, maar je kunt ook fotografische technieken of Photoshop gebruiken om een enge foto te maken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van dubbele belichting, in de camera of in de nabewerking, kun je een persoon als een ‘geest’ laten verschijnen. Ook kun je een foto maken met een lange sluitertijd en de ‘geest’ slechts een klein gedeelte van de belichting laten poseren. Op die manier kijk je ook dwars door hem of haar heen. Dit is ook leuk met kinderen; een eng horror effect zonder dat het fotograferen voor hen zelf eng is. In de nabewerking kun je de foto donkerder maken en eventueel wat minder ‘goed’. Ruis kan goed werken in enge foto’s, net als onverzadigde kleuren of een wat lager contrast.