Boudoir foto’s maken

Er is niets ordinairs aan boudoir fotografie! Boudoir foto’s zijn mooie, sexy foto’s, in de meeste gevallen van een vrouw. Het is een kunstvorm, geen porno!

Mooie, chique foto’s van een model met een sexy randje: boudoir fotografie. Rete-spannend! Zo kun je te gekke, stijlvolle boudoir foto’s maken!

boudoir fotografie, boudoir, naaktfotografie

Boudoir foto’s maken om lichaam te vieren

Boudoir fotografie is populair. Vrouwen geven zichzelf een shoot cadeau om hun lichaam ‘te vieren’. Ook willen sommige vrouwen veranderingen in hun lichaam vastleggen om te koesteren, bijvoorbeeld na gewichtsverlies, een operatie of een bevalling. Soms doen ze het ook voor hun partner, als spannend cadeau. Voor een fotograaf is het dan ook heel bijzonder om hierbij betrokken te worden.

Een boudoir shoot is eerder glamour dan ordi

Boudoir fotoshoots kun je het beste aanpakken als een redactionele shoot. Wanneer je het benadert als glamour ontstijg je gemakkelijk het niveau van ordinaire blootfoto’s. De kleding kan het model het beste zelf meenemen. Vraag haar daarbij om dingen mee te nemen waar zij (of hij) zich comfortabel in voelt. Natuurlijk zoek je hier een beetje de randjes op, maar het model moet zich mooi (gaan) voelen. Bovendien kun je veel dingen sexy maken. Een op de juiste plaats afgezakte zijden badjas kan heel mooi zijn bijvoorbeeld. Om het model zich mooi te laten voelen, kun je ook iemand inhuren om haar en make up te verzorgen. Echte glamour!

Belangrijk: de poses

Het moeilijkst aan boudoir foto’s maken, is het vinden van mooie poses. Het niet altijd mee om het model op haar gemak te stellen. Vaak werk je niet met professionele modellen, dus het poseren kan al wat ongemak veroorzaken. De aanwezigheid van jou en de camera, misschien zelfs wat lampen, helpen allemaal niet. Bovendien helpt de aard van het genre ook niet;  weinig kleding. Het ongemak staat natuurlijke poses in de weg. Zorg dat je weet wat voor poses je wil, zodat je het model kunt sturen. Begin niet met de beste; het duurt vaak even om in de flow te komen, de betere foto’s zitten vaak in het midden van de sessie. Het model raakt meer op haar gemak maar is ook nog niet moe.

Probeer ongemakkelijke foto’s te voorkomen

Nauw samen met het poseren, hangt het op het gemak stellen van je model. Zorg voor een goede voorbereiding. Vertel, al voordat je überhaupt de shoot gaat doen, wat zij of hij kan verwachten. Vraag hem of haar een vriend of vriendin mee te nemen, iemand waarbij ze op hun gemak zijn. Zo kan de sfeer luchtiger worden en wordt het ook nog een gezellige middag. Leg je poses heel nauwkeurig en gedetailleerd uit. Vertel hoe je het hoofd wil en waar het model haar handen laat. Doe het eventueel voor. Zorg voor wat versnaperingen, eventueel een glas wijn kan helpen.

Locatie voor de shoot

Je kunt boudoir shoots natuurlijk in de studio doen. Je kunt alles naar je hand zetten, voorbereidingen treffen voordat het model te plaatse is en de regie houden. Boudoir fotografie kan, afhankelijk van de sfeer die je wil creëren, voordeel hebben van natuurlijk licht, zoals van een (groot) raam. Hiermee wordt het dromerige effect extra aangezet. Je zou dus eventueel ook kunnen kijken of er een mooie plek is in het huis van het model. Zorg voor een lichtgevoelig objectief, objectieven met een vast brandpuntsafstand zijn bij veel fotografen favoriet. Ga niet voor een te kleine brandpuntsafstand (als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt), want dan kan vervorming ontstaan die niet flatterend is.

Nabewerken en retoucheren

Spreek van tevoren af in elke mate je de foto gaat retoucheren. Als je teveel ‘foutjes’ corrigeert, kan dat het zelfbeeld van je model schaden. Maar in sommige gevallen is het juist wel de wens. Zorg dat je weet wat ze wil, en laat daarbij je eigen stijl natuurlijk niet los.

Boudoir fotografie is een cadeau voor degene die je fotografeert, een ode aan hun eigen lichaam. Dat bovendien prima dienst kan doen als spannend cadeau!

Een mooie lach op het gezicht van je model? Lees: Portretfotografie: hoe krijg je een echte lach?