Brildragers opgelet: fotograferen met een bril

Je bril kan flink in de weg zitten bij het fotograferen. Maar heeft het eigenlijk effect op je foto’s? En hoe ga je het beste met je bril om? Fotograferen met een bril doe je zo!

Als brildrager loop je af en toe tegen wat praktische ongemakken aan. Zo ben je bijvoorbeeld al minder makkelijk te fotograferen, omdat er snel reflecties in je bril kunnen verschijnen. Bij het fotograferen kan je bril ook nog wel eens in de weg zitten. Maar heeft het invloed op je foto’s? Hoe fotografeer je met een bril op?

bril, brildrager, diopter, zoeker

Fotograferen met een bril op: de diopter

In principe kun je gewoon foto’s maken met je bril op. Maar in veel gevallen kan het ook zonder. Je kunt de diopter van je zoeker namelijk aanpassen aan de afwijking in je oog. Dit werkt prima voor veel brildragers, alleen betekent het wel dat je bij het beoordelen van je foto op het LCD scherm je bril waarschijnlijk weer op moet zetten. Je kunt ook speciale correctie lenzen aanschaffen, voor op de zoeker.  Een zogenaamde correctielens aanschaffen is echter alleen  voordelig als het zicht sterk verminderd is, bij een diopter van meer dan 6. De correctielens wordt op het zoekerbeeld geschroefd waardoor het beeld daar doorheen scherp wordt, zonder bril.

Gebruik LiveView als brildrager

Veel DSLR en systeemcamera’s zijn uitgerust met een LiveView-functie. Hier hoef je je gezicht niet dichtbij te houden, dus je bril zit niet in de weg. Het LCD scherm toont onmiddellijk wat de digitale sensor ziet als een foto opgeslagen wordt, wanneer de sluiterknop wordt ingedrukt. Om een laatste keer te controleren of de foto juist is gefocust, kunt je inzoomen op het onderwerp, met de zoomfunctie. Hierdoor bent  je zeker dat je een scherp beeld hebt gefotografeerd. Vele compacte en spiegelloze systeemcamera’s hebben alleen zo’n display om het object te zien. Bij helder zonlicht hebben deze displays echter een groot nadeel ten opzichte van een zoeker beeld, omdat het beeld dan minder goed te zien is. Dat probleem heb je niet bij een zoeker. Een afweging die je zelf moet maken, afhankelijk van de omstandigheden.

Bril op of af tijdens het fotograferen?

Fotograferen met bril is dus prima mogelijk! Je hoeft hem niet eens perse af te doen. Het is alleen een kwestie van wennen. Je kunt natuurlijk niet je oog strak tegen de zoeker aanleggen, want dan zit het brillenglas in de weg. Zo ontstaat er nog een ander probleem: aangezien het oog niet zo dichtbij kan komen, kan dit kleine beperkingen in het gezichtsveld tot gevolg hebben. Het midden is in focus, maar de rand is soms een beetje wazig. Hiervoor zijn speciale prisma’s te koop. Heb je multifocale glazen in je bril? Dan is het helemaal even zoeken naar welk gedeelte van het glas je het beste bij de zoeker kunt houden om scherp te kunnen zien. Als je een nieuwe bril gaat kopen en vaak fotografeert, kun je eventueel je camera meenemen. Een goede opticien zal je zeker kunnen adviseren.

bril, brildrager, diopter, zoeker

Bril beschermen

Wees voorzichtig, wand de zoeker kan het brillenglas beschadigen. Afhankelijk van het materiaal is het mogelijk dat er na een tijdje krassen ontstaan op je brillenglazen, vooral bij onvoldoende beschermde kunststof brillenglazen. Veel camerafabrikanten bieden speciaal zachte rubberen oogdopjes voor op de zoeker aan. Neem je vaak foto’s met een bril op? Ga dan voor een bril met robuustere minerale glazen of laat een harde coating op de brillenglazen zetten.