Catchlights in de ogen zorgt voor een schitterend portret

De ogen zijn belangrijk in een portret, niet voor niets stel je daar scherp. Bovendien geeft een fonkeling in de ogen een persoon iets sprankelends. Zorg dus voor catchlights.

Lichtjes in de ogen, ook wel catchlights genoemd, geven de ogen meer diepte en structuur, waardoor je nog meer in de blik en het portret ‘gezogen’ wordt, als het ware. Ogen zijn (meestal) het belangrijkste onderdeel van een portret; daarom stel je erop scherp en staan ze centraal in de compositie. Door ze zo levendig mogelijk vast te leggen, wordt de kijker meer betrokken bij de persoon en is je foto interessanter.

Hoe krijg je die fonkeling

De fonkeling in de ogen, ‘catchlights’ in het Engels, komt door reflectie. Hoe groter de lichtbron, hoe groter de fonkeling. Staat de lichtbron verder weg of is het zachter licht? Dan is de reflectie ook minder scherp. Je kunt een reflectiescherm gebruiken, zeker de gouden kant geeft een mooi warm glimmertje aan het oog. Ronde lichtbronnen (zoals ringflash) geven een cirkelvormige weerspiegeling, wat vaak erg mooi is. Je kunt deze lampen nu zelfs kopen als opzetstuk op je smartphone, om mooie selfies te maken.

Licht dat zorgt voor catchlights

De fonkeling of reflectie is afkomst van een lichtbron, die je als fotograaf zelf kunt controleren. Daarmee kun je dus ook de positie ervan in de ogen bepalen, door het hoger of lager te zetten en te spelen met de afstand tot het model. Zorg ervoor dat je key light, je hoofd lichtbron, de reflectie veroorzaakt. Heb je geen eigen lichtbron maar fotografeer je buiten? Dan kun je je model laten bijdraaien, waardoor de schittering wel – en op de juiste plaats – zichtbaar wordt. Neem, als het kan, sowieso altijd een reflectiescherm mee, juist buiten. Het geeft je de mogelijkheid om schaduwen in te vullen en het licht meer te controleren.

Positie van catchlights

Leg je het reflectiescherm in de schoot van je model, dan is de reflectie vaak aan de onderkant van het oog zichtbaar. Dat is niet zo’n mooie plek. Traditioneel gezien worden de fonkelingen vaak iets link of rechts van de pupil geplaatst, boven het midden. Zeg maar op 10 uur of op 2 uur. Dit werd al gedaan in schilderijen. Er is niet perse een reden voor, behalve dat het een eng effect heeft als de reflectie midden op de pupil zit en deze doet verdwijnen. Dat lijkt het model een soort sci-fi ogen te hebben. Wanneer je de zon als keylight gebruikt, komt de reflectie natuurlijk ook hoger in het oog. Misschien dat we er daardoor aan gewend zijn en het een fijn effect heeft. Met een reflectiescherm zal het betekenen dat je deze hoog moet plaatsen. Een assistent of statief (of andere creatieve oplossing) is dus noodzakelijk.

Je zou catchlights kunnen maken in Photoshop, als het je niet lukt om ze in je foto te vangen. Natuurlijk is het een kwestie  van smaak waar de glinstering het mooiste is. Het is in elk geval iets om je bewust van te zijn tijdens het fotograferen. Het maakt de ogen van je model sprekender, waardoor het een persoonlijker portret wordt. Ook al zullen veel mensen er de vinger niet op kunnen leggen waar het door komt, jij weet dat het door de poppetjes van de ogen komt.

Geïnteresseerd in portretfotografie. Lees hier hoe je lichtopstellingen kunt maken: 111 lichtopstellingen voor in de studio – met download