De basis in Photoshop: de horizon rechtzetten

Het staat slordig, maar toch gebeurt het de meeste fotografen regelmatig: een scheve horizon in de foto. Gelukkig kun je gemakkelijk in Photoshop de horizon rechtzetten.

Een scheve horizon leidt de kijker af, en bovendien staat het een beetje knullig. Let maar eens op foto’s in tijdschriften of websites; de horizon is altijd netjes recht. Gelukkig kun je in Photoshop de horizon rechtzetten. We nemen je mee.

photoshop, horizon, horizon rechtzetten

In Photoshop: de horizon rechtzetten met de liniaal

Er zijn diverse manieren om je foto netjes recht te zetten. Je kunt verschillende nabewerkingsprogramma’s of apps gebruiken, en binnen Photoshop kun je ook op verschillende manieren te werk gaan. De liniaal tool in Photoshop werkt heel eenvoudig.

  • Selecteer de Liniaal (Ruler Tool) aan de linkerkant van het scherm, in de gereedschapskist. Deze zit soms verstopt onder het Pipet (Eyedropper Tool). Als dat zo is, houd dan de linker muisknop ingedrukt op het Pipet icoontje tot er een submenu opent. De liniaal heeft ook een icoontje van een liniaal.
  • Selecteer de tool en trek met de liniaal een lijn over de scheve horizon. Dit doe je door op een punt te klikken en de lijn die de liniaal maakt netjes parallel te trekken aan de horizon. Wanneer je loslaat heb je de selectie gemaakt.
  • Ga naar Afbeelding (Image) – Afbeelding roteren (Image Rotation) – Instelbaar (Arbitrary). In het nieuwe scherm staat eigenlijk alles al naar je wens ingevuld omdat je liniaal deze hoek heeft ingegeven voor de rotatie! Of je kunt eenvoudigweg rechts bovenin op het vinkje klikken.
  • Het enige wat nu nog moet gebeuren, is het wegwerken van delen aan de randen van je foto die er vanaf vallen. Door het rechttrekken verlies je namelijk delen van de foto. Druk op de sneltoets C of selecteer met je muis het gereedschap Uitsnijden (Crop Tool). Deze staat ook in het linkermenu voor de gereedschappen. Let er op dat je alle randen er vanaf snijdt. Maak je selectie, klik enter en de foto staat recht!

Als je twijfelt is het een goed idee om de liniaal tool te gebruiken, en deze langs de horizon te leggen. Zo weet je meteen of de horizon netjes recht was, en anders heb je ‘m meteen aangepast.

Meer Photoshop tips? Lees: