De belichtingscompensatie knop op je camera

Op de meeste camera’s zit een knop met daarop een +/-. Dat is de knop voor belichtingscompensatie, in het Engels ‘exposure compensation’. Die knop is er om je camera een handje te helpen bij het maken van de belichtingsinstellingen.

Hoe werkt dat dan precies? Youtuber en fotograaf Matt Granger legt het uit in deze video.

Om ondertiteling in te schakelen, klik je op het linker icoontje aan de rechter onderzijde van het scherm. Het icoontje is een rechthoekje met wat ‘tekst’ erin. Je kunt zelf je taal selecteren. Als de taal niet in de lijst staat, kun je kiezen voor automatisch vertaalde ondertiteling. Deze wordt gemaakt met Google Translate.
Klik op het instellingenpictogram onder aan het videoscherm. 
Ga nu naar Ondertiteling.
Klik op Automatisch vertalen.
Selecteer een taal.

Wanneer gebruik je belichtingscompensatie

Je gebruikt de belichtingscorrectie dus vooral wanneer de basis niet 18% grijs, of het equivalent daarvan in kleurtonen is. De voorbeelden die Granger geeft zijn een ijsbeer tegen een witte ijs/sneeuw achtergrond, of een zwarte kat tegen donker meubilair. In het geval beide gevallen zal de camera voor middengrijs zijn, dus beide foto’s worden grauw.
Met de belichtingscorrectie laat je dus meer of juist minder licht door, om de dit grauwe effect te voorkomen. Zo blijft zwart zwart en wit wit.

Waar vind ik de belichtingscompensatie knop?

Om erachter te komen waar de belichtingscompensatieknop zit op jouw camera kun je in de handleiding kijken. Online handleidingen zijn hier te vinden.