De juiste instellingen voor macrofotografie

Met macrofotografie leg je de wereld vast zoals we die normaal gesproken met het blote oog niet zien. Het kan te gekke foto’s opleveren, zeker wanneer je de juiste instellingen kiest.

Het geven van standaard instellingen is voor geen enkele vorm van fotografie mogelijk. Het is afhankelijk van je camera en het objectief, maar nog meer van de omgevingsfactoren. Hoeveel licht is er? Beweegt je onderwerp, of zit het juist stil? Toch zijn er een aantal tips die we je kunnen geven met betrekking tot de juiste instellingen voor macrofotografie. Komt ‘ie.

macro, macrofotografie, instellingen, belichtingsinstellingen

De juiste instellingen voor macrofotografie: gebruik LiveView

LiveView is de weergave van wat je ziet door de zoeker, maar dan op het LCD scherm van je camera. LiveView kan enorm handig zijn bij macro fotografie. Macro objectieven hebben vaak een hele kleine scherptediepte, waarbij dus maar een heel klein stukje van het onderwerp scherp is. Omdat het scherptevlak zo klein is, is het soms lastig om precies te bepalen wat scherp is en wat niet. Vooral door de zoeker. Het LCD scherm is vaak veel groter, en maakt het veel makkelijker om te zien wat scherp is en wat niet.  Bovendien kun je met LiveView nog eens extra inzoomen, om het nog beter te kunnen zien.

cursussen, online cursus fotografie

Handmatig scherpstellen bij macrofotografie

Als fotografen maken we veel gebruik van autofocus. Waarom zouden we dat niet doen? Autofocus is snel, accuraat en vaak sneller dan we zelf zijn. Macro objectieven zijn echter vaak niet zo goed met automatisch scherpstellen. Bovendien heb je met macro vaak wat meer tijd, dus ook de gelegenheid om zelf scherp te stellen. Als je al wat tijd kwijt bent aan het opstellen van je statief en camera, kun je ook nog wel wat tijd nemen om handmatig scherp te stellen. Bovendien heb je, zoals we al zeiden, bij macro vaak te maken met een kleine scherptediepte. Om dat gebied nauwkeuriger te kunnen selecteren, en zelf te bepalen wat scherp is, is het in dit geval geen slecht idee om dat met de hand te doen. Zo kun je het scherptevlak precies leggen waar jij het wil hebben.

Diafragmaprioriteit of handmatige belichting

Nogmaals, scherptediepte is belangrijk bij macro. Om dit ook zelf onder controle te houden, is het belangrijk dat je de diafragma opening zelf bepaald. Macro objectieven hebben van zichzelf al een kleine scherptediepte. De enige invloed die je er zelf verder op kunt uitoefenen, is het groter of kleiner maken van de diafragma opening. Maak je de opening groter (kleiner f/getal)? Dan wordt de scherptediepte kleiner. Er is dan een (nog) kleiner gedeelte in de foto scherp. Maak je de diafragma opening groter (groter f/getal)? Dan wordt de scherptediepte groter, je hebt dan een groter gedeelte scherp. Al blijft dat met een macro objectief vaak nog steeds een relatief klein gedeelte. Met de diafragma prioriteit modus stel je zelf het diafragma in, en de camera kiest daarbij de andere instellingen. Of je kunt je camera helemaal handmatig instellen.

macro, macrofotografie, instellingen, belichtingsinstellingen

Burst modus

In principe is het aan te raden om macrofoto’s met een statief te maken. Het kleine scherptevlak verschuift immers snel. Met zo’n grote vergroting is het lastig om een scherpe foto te krijgen, waar je ook nog eens een mooie compositie hebt, zonder statief. Maar niet iedereen gebruikt graag een statief of heeft er één. In dat geval kan het helpen om in burst modus te fotograferen. Je houdt de ontspanknop ingedrukt en de camera ‘vuurt’ af, vaak vele foto’s per seconde. Het is niet de manier om de meeste controle te houden, maar meer met losse flodders schieten: er is er dan vast wel eentje raak. En vaak is dat ook zo.

De juiste instellingen voor macrofotografie: gebruik de zelfontspanner

Kleine bewegingen in je camera geven al snel onscherpe foto’s, ook op statief. Het afdrukken zelf kan daar ook een oorzaak van zijn. Gebruik daarom de zelfontspanner, en zet de timer op 2 seconden. Op het moment dat de camera de foto daadwerkelijk neemt, zijn de trillingen al weggeëbd. Dit werkt alleen wanneer je gebruik maakt van een statief.

Er is dus geen standaard ‘recept’ met de juiste instellingen voor macrofotografie. Net zoals dat er niet is voor portretfotografie, landschapsfotografie, low key, etc. Maar met deze tips heb je toch wat handvatten en lukt het je hopelijk om prachtige foto’s te maken!

Lees meer over macro: Macrofotografie voor beginners: praktische tips