De maan fotograferen: hoe doe je dat?

Morgenavond is er een volle maan te zien! Te gek voor fotografen. Maar de maan fotograferen, hoe doe je dat?

De maan fotograferen is niet eenvoudig, want hij staat natuurlijk behoorlijk ver weg. Toch kun je mooie foto’s maken van deze bijzondere volle maan!

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

De maan fotograferen: weinig licht

Een grote uitdaging tijdens het fotograferen van de maan, is dat deze (uiteraard) ‘s nachts te zien is. En ‘s nachts is er weinig licht. Dat is dan ook een grote uitdaging, maar we leggen je uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Scherpe maan

Omdat er zo weinig licht is, kun je de autofocus beter niet gebruiken. De autofocus is in de meeste gevallen gebaseerd op contrast, en zou dus steeds blijven zoeken. Stel scherp op de maan met behulp van LiveView, of op oneindig (meestal het uiterste scherpstelpunt op je ring). Maak wat testfoto’s en zoom in op je LCD scherm om te kijken of de maan mooi scherp is. Ook je belichtingsinstellingen zul je handmatig moeten maken. Doordat de maan langzaam verduistert, heb je ook steeds minder licht.

Sluitertijd

Door de sluitertijd langer te zetten, wordt je sensor langer belicht en krijg je dus een lichtere foto. Maar de aarde én de maan bewegen, dus op een gegeven moment ga je die beweging zien: de maan wordt dan onscherp. Wat de maximale sluitertijd is voordat je bewegingsonscherpte krijgt, is afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Begin eens met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/100. Zoom in op het LCD scherm van je camera en kijk of je foto scherp genoeg is. 

Brandpuntsafstand

Uiteraard kun je voor het fotograferen van de maan een lange brandpuntsafstand gebruiken. Hoe langer de lens, hoe meer je van de maan te zien krijgt. Soms zie je zelfs details erg goed. Een teleobjectief is daarvoor erg handig. Maar de volle maan in een landschap kan natuurlijk ook een enorme mooie foto opleveren. Dan kun je met een kortere brandpuntsafstand uit de voeten. Bepaal van tevoren wat voor soort foto je wil, en kijk ook naar de apparatuur die je hebt.