De maan fotograferen: wat wel en niet doen?

De maan is een gaaf onderwerp, in elk stadium van de cyclus. Maar het is geen eenvoudig onderwerp. Je hebt in de meeste gevallen te maken met weinig licht, en een onderwerp dat zich ver weg bevindt.

Natuurlijk is er niets mis met een goede uitdaging, en met deze tips lukt het je om mooie foto’s te maken van de maan. Dus, wat moet je wel en niet doen bij het fotograferen van de maan?

maan, maan fotograferen

Doen bij het fotograferen van de maan:

 • Gebruik een lange lens. Een objectief met een grote brandpuntsafstand haalt een onderwerp immers dichterbij. Bij een onderwerp dat zo ver weg is, kun je met een teleobjectief veel meer details naar voren halen.
 • Gebruik een statief. Omdat je met weinig licht werkt, zul je waarschijnlijk langere sluitertijden gebruiken dan uit de hand fotograferen toestaat. Zonder statief krijg je ‘camera shake’,  bewegingsonscherpte. Bovendien werk je hoogstwaarschijnlijk ook nog eens sterk ingezoomd, waardoor elke kleine beweging vergroot wordt.
 • LiveView gebruiken. Met LiveView kun je beter controleren of je foto scherp is. Bovendien kun je de spiegel laten opklappen, waardoor geen trillingen in je camera ontstaan bij het afdrukken.
 • Fotografeer in RAW. Hiermee kun je achteraf meer details naar voren halen, en de witbalans aanpassen zonder kwaliteitsverlies.
 • Bereid je goed voor. Controleer vooraf in welk stadium de maan te zien is (of er überhaupt een maan is). Controleer de weersverwachting; bij dichte bewolking is er immers ook weinig te zien.
 • Bepaal vooraf een locatie. Door al bij daglicht over de locatie voor je foto na te denken, kun je beter voorbereid zijn. Het bespaart je tijd, zoeken in het donker, en gegoochel met je opstelling.
 • Bracketen. Door je foto te bracketen en HDR te maken, vergroot je het dynamisch bereik van je camera. Het verschil tussen licht en donker is immers groot, door te bracketen krijg je meer contrast in je foto.

Niet doen bij het fotograferen van de maan:

 • Te lange sluitertijd gebruiken. De maan is geen stilstaand onderwerp, hij beweegt stiekem behoorlijk snel. Dat zien we niet door de grote afstand, maar met hele lange sluitertijden merk je het wel. Je kunt proberen niet langer dan 1/125 seconden te gaan, of controleer anders in elk geval je foto goed.
 • Filters gebruiken. Filters kunnen vervormingen veroorzaken, dus haal ze van je objectief af. Sommige fotografen gebruiken een ND filter, omdat het contrast tussen de lichte maan en de donkere lucht zo groot is, maar dan zou je de sluitertijd langer moeten maken.
 • Met de hand afdrukken. Het indrukken van de ontspanknop zal trillingen veroorzaken, die met je lange lens en lage sluitertijd zichtbaar worden in de foto. Gebruik een afstandsbediening of de timer van je camera.
 • De witbalans op automatisch zetten. De zon verlicht de maan immers, en met een automatische witbalans kan de foto er kil uit komen te zien. Probeer de voorinstelling voor daglicht eens.
 • De maan fotograferen in een stad. Lichtvervuiling van alle straatverlichting en verlichte gebouwen zorgen ervoor dat de maan minder goed zichtbaar is. Je kunt dus beter vanaf een dunbevolkt gebied fotograferen. Of wacht in elk geval tot het verkeer en verlichting van huizen minder zijn.
 • De maan in het midden van je kader zetten. Dat is vaak saai! Zet de maan weg van het midden in een interessante compositie, eventueel met een voorgrond onderwerp. Gebruik eventueel focus en recompose.
 • Autofocus. Je kunt beter met de hand scherpstellen. Autofocus kan in de war raken bij weinig licht. Gebruik LiveView en stel met de hand scherp. Zo kun je ook gemakkelijk je compositie veranderen.
 • Alleen ‘s nachts fotograferen. Vaak zat is de maan ook overdag te zien, of in elk geval bij zonsopgang en zonsondergang. Een laagstaande maan lijkt veel groter, dus maak daar gebruik van.

Met deze tips lukt het jou ook om prachtige foto’s te maken van de maan!
Meer tips? Lees: De maan fotograferen: hoe doe je dat?