De voorgrond in landschapsfotografie telt ook mee!

Landschapsfotografie lijkt heel makkelijk. Je zoekt een mooie locatie, maakt je instellingen en voilá: een landschapsfoto. Maar denk je wel eens aan de voorgrond?

Want de voorgrond in landschapsfotografie telt ook mee! Door een interessante  voorgrond te kiezen, kun je je landschapsfoto mooier maken of zelfs het verhaal van je foto veranderen. Je kunt er schaal en diepte mee creëren. Zo til je je landschapsfotografie naar een hoger niveau! Je doet het zo.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

De voorgrond in landschapsfotografie: wat kies je?

Een voorgrond kan van alles zijn. Een persoon, bloemen, takken maar ook een auto of een fiets. Je kunt de rotsen in je voorgrond meenemen, of een beekje dat er stroomt. Als de voorgrond maar iets toevoegt aan je foto, zit je in principe altijd goed. Probeer te bepalen waar de aandacht van de kijker als eerste heen gaat. Dat kan je voorgrond element zijn. Wil je dat niet? Kies dan iets anders.

landschapsfotografie, landschapsfoto, voorgrond

De voorgrond kan een nieuw verhaal vertellen

Wat je op de voorgrond plaatst, heeft betekenis. Het voegt iets toe aan het verhaal van je foto. Zet je een auto in de voorgrond? Dan suggereert dit dat het landschap met de auto bereikbaar is, en misschien wat afgelegen is. Maak je er een fiets van, dan kun je al nagaan dat het dichter bij de bewoonde wereld is. Zet je er een camper neer? Je lijkt er te kunnen kamperen. Plaats je rotsen op de voorgrond? Dan lijkt het moeilijk begaanbaar gebied, terwijl dat met een grasveld niet zo is. Je kunt dus het verhaal aanpassen door te kiezen welke voorgrond je gebruikt.

Diepte creëren door je landschapsfoto een voorgrond te geven

Een goede voorgrond kan diepte aan je foto geven. In landschapsfotografie streven de meeste fotografen naar een foto die zo scherp mogelijk is. Een grote scherptediepte, of een kleine diafragma opening wordt dan ook vaak ingezet. Zo is er een groot scherptevlak. Maar het kan je foto ook wat plat maken. Door een onderwerp op de voorgrond te plaatsen, krijg je meer diepte in je foto. Het geeft bovendien een gevoel van schaal aan je foto. Plaats je bijvoorbeeld een boomstronk op de voorgrond, dan zie je hoe wijds het landschap erachter is.

landschapsfotografie, landschapsfoto, voorgrond

Compositie: lijnen in de voorgrond

Zichtlijnen werken heel fijn in een foto. Ze kunnen de blik van een kijker het beeld in trekken, en naar het onderwerp toe leiden. Deze kun je uitstekend in je voorgrond gebruiken. Hekken, wegen, een rivier of zelfs schaduwen van bomen kunnen uitstekend werken als kijklijn. Ze maken een fijne compositie!

Zoals je ziet, de voorgrond in landschapsfotografie telt zeker mee! Je kunt er je landschapsfoto’s aantrekkelijker en veelzijdiger mee maken.

Meer over landschapsfotografie? Lees: Landschapsfotografie: maak je foto’s origineel