Doordrukken en tegenhouden in Lightroom

Een heel handige tool om te gebruiken in de nabewerking van je foto’s, is doordrukken en tegenhouden. Hiermee maak je specifieke delen van je foto donkerder of lichter.

Doordrukken en tegenhouden, of Dodge en Burn in het Engels, is een techniek die al gebruikt werd bij analoge fotografie. In de donkere kamer werden delen van de foto donkerder of lichter gemaakt, door meer of minder licht op een bepaald gedeelte van de foto te laten vallen. Gelukkig kunnen we dit nu op de computer doen, wat een stuk makkelijker en sneller gaat. In Lightroom kan het bijvoorbeeld ook.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Doordrukken en tegenhouden in Lightroom: waarom

Niet voor niets bestaat deze techniek al zo lang. Veel professionele fotografen gebruiken het om het beschikbare licht in de nabewerking nog meer vorm te geven. Door met licht en donker te spelen en dit contrast meer naar je hand te zetten, kun je bepaalde delen van je foto benadrukken of juist minder belangrijk maken. Zo trek je de blik van de kijker naar waar je ‘m wil hebben. Het meest heldere gedeelte trekt immers de meeste aandacht, dus daar kun je gebruik van maken.

doordrukken, tegenhouden, dodge, burn

Aan de slag

In Lightroom kun je plaatselijk de belichting en het contrast bepalen door je penseel te gebruiken. Met dit gereedschap kun je makkelijk en nauwkeurig plaatselijke aanpassingen maken. Selecteer het penseel, en je krijgt alle schuiven in beeld waarmee je het gereedschap helemaal naar je eigen wens en inzicht kunt gebruiken. Een paar opmerkingen.

  • Het gummetje. Door met de gum over je aanpassingen te gaan, maak je deze ongedaan. De aanpassing zelf wordt dus weggegumd. Zo kun je je bewerking verder verfijnen.
  • Met de ‘O’ toets komt het masker van je bewerking in beeld. Door nogmaals op ‘O’ te drukken ga je terug naar je foto.
  • Met de ‘grootte’ pas je het formaat van het penseel aan, met de doezelaar stel je de hardheid van de randen in. Door deze hoog in te stellen, krijg je zachte randen die langzaam weglopen naar buiten toe. Zo wordt de overgang mooi, maar een grote doezelwaarde kan het lastiger maken om nauwkeurig te werken. Het verschil tussen de buitenste en binnenste ring van het penseel is de mate van de doezelaar.
  • Met de schuif voor ‘stroom’ bepaal je in welke mate alle instellingen worden toegepast. Zet je deze bijvoorbeeld op 50, dan voer je alle aanpassingen voor de helft door. Door nogmaals met het penseel over het gebied te gaan, pas je de aanpassingen nogmaals toe. Zo kun je je aanpassingen langzaamaan opbouwen.
  • Met de dichtheid regel je de transparantie van je penseelstreek.
doordrukken, tegenhouden, dodge, burn

Door met het penseel bepaalde gebieden van je foto lichter of donkerder te maken, kun je het licht in je foto vormen. Zo kun je diepte en textuur toevoegen. Houd je aanpassingen in het begin klein, je kunt altijd nog een keer met het penseel over de foto gaan.

Meer Lightroom? Lees: Lightroom kent geen geheimen met deze zes handige trucs!