Een afbeelding grabben (still) uit video

Vaak is het handig om ook een foto te maken wanneer je een video aan het opnemen bent. Of je die foto nu als thumbnail gebruikt, of deelt op social media samen met de link naar je filmpje, het komt vaak van pas. Maar wat als je geen foto hebt? Dan kun je een afbeelding grabben, oftewel een still maken.

Je kunt op allerlei verschillende manieren een still maken. Het is natuurlijk handig als de kwaliteit een beetje goed blijft. Om een beetje controle te houden, kun je Photoshop gebruiken.

still, grabben, grab, screenshot, afbeelding uit video

Zorg voor een video van goede kwaliteit

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat de still (de foto) die je uit een video haalt, nooit van hogere kwaliteit kan zijn dan de video zelf. Is de video bijvoorbeeld gemaakt met een oude telefoon of camera? Dan wordt het al lastiger om een goede  foto te krijgen. Je kunt er immers geen pixels bij verzinnen, dus hoe betere kwaliteit het bronbestand, hoe beter je still kan worden.

Still uit video

In principe hebben de meeste video’s 24 frames per seconde, al kun je dat zelf instellen bij het opnemen. Dat betekent dat je 24 beelden per seconden hebt. Bovendien wordt de kwaliteit van video steeds beter, de meeste DSLR’s en systeemcamera’s kunnen video opnemen in Full HD. Het zou dus mogelijk moeten zijn om een redelijk goede still te kunnen maken.

Grabben met Photoshop

Je kunt in Photoshop ook video’s importeren. Ga naar openen en klik de video aan waaruit je je still wil halen. Er zijn twee manieren die veel gebruikt worden om een still uit een video te halen met Photoshop.

Snelle manier om een still te maken

De eerste manier is vooral handig voor hele korte video’s. Hiermee kun je namelijk alle frames in foto’s omzetten. Maar, je kunt ook een stukje uit je video kiezen. Vergeet niet dat het met 24 frames per seconde hard gaat, voor je het weet heb je honderden foto’s.
Open je video in Photoshop. Onderin beeld zie je nu een tijdlijn. Helemaal onderin de balk zit een pijltje, een soort omgekeerd ‘ongedaan maken’ pijltje. Wanneer je daarop klikt opent een venster. Daarmee kun je de video renderen. Standaard staat deze waarschijnlijk op ‘Adobe Media Encoder’ als output. Voor stills zet je deze op ‘Photoshop Image Sequence’. Je kunt kiezen in welk formaat je de foto’s wil en in welke afmetingen. Houd rekening met eerder gemaakt punt dat je still wel groter kunt maken, maar de kwaliteit van de bron kun je niet verbeteren. Vervolgens kun je het aantal frames kiezen.

Meer controle over je still

De tweede manier is wat langer, maar veelzijdiger. Wederom importeer je je video in Photoshop. Vervolgens ga je naar file > import > video frame to layers (Laag > Videolagen > Nieuwe videolaag uit bestand). Nu opent zich een venster, waarin je een selectie kunt maken met de in- en uitpunten. Hiermee kies je wel deel van de video je wil importeren als laag. Photoshop importeert nu de geselecteerde frames. Als je een stukje video hebt geselecteerd waar weinig beweging in zit, kun je deze samenvoegen voor een beter resultaat (auto align, automatisch uitlijnen). Om de foto/still op te slaan ga je naar image > image size (beeld > afbeeldingsgrootte). Hier zie je de afmetingen zoals die in de video was, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Dat is keurig voor video, maar aan de kleine kant voor foto’s. Als de video goed was, kun je het percentage vaak nog wel omhoog gooien. In de voorvertoning kun je beoordelen of het resultaat acceptabel is. In dit scherm kun je direct ruisreductie toepassen. 

still, grabben, grab, screenshot, afbeelding uit video

Hoe goed je still wordt, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de oorspronkelijke video. Bovendien is de aard van de video belangrijk, het is gemakkelijker om een still uit een video van een stilstaand object te maken dan van een bewegend object. Over het algemeen blijft een foto betere kwaliteit. Misschien toch even schakelen tijdens het opnemen dus.

Meer leren over Photoshop? Lees:
Een kleur veranderen in Photoshop
Tilt-shift lens: miniatuureffect nabootsen in Photoshop
De basis in Photoshop: de horizon rechtzetten