Een groepsfoto maken, zo doe je dat

Een mooie portretfoto maken is een uitdaging. De ogen van je model moeten haarscherp zijn, je moet over een goede pose nadenken en misschien wil je een mooie onscherpe achtergrond. Hoe moet je dan in hemelsnaam een mooie groepsfoto maken?

Nog méér mensen die een goede pose moeten aannemen, waar de ogen scherp moeten zijn en die een echte lach tevoorschijn moeten toveren. Een groepsfoto maken, hoe doe je dat?

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, sluitertijd, diafragma, ISO

Een scherpe portretfoto

Veel portretfotografen geven er de voorkeur aan om een foto te maken waarbij de achtergrond onscherp is. Het scherptevlak loopt in de diepte, vanaf een bepaalde afstand voor de lens is je foto scherp, tot een stuk erna waarna het beeld weer onscherp wordt. Dit is de scherptediepte, en deze kun je beïnvloeden door je diafragma opening te wijzigen, een langere of kortere brandpuntsafstand te kiezen of de afstand tussen jezelf en het onderwerp te veranderen. Wanneer je meerdere mensen op moet stellen, heb je natuurlijk meer kans dat er mensen buiten het scherptevlak gaan vallen.

Een scherpe groepsfoto maken

Bovendien weet je inmiddels wellicht dat je bij portretfotografie altijd scherpstelt op de ogen. Maar nu zijn er zoveel ogen! Kies een persoon in het midden. Om iedereen scherp op de foto te hebben is het zaak om een zo groot mogelijke scherptediepte te hebben. Deze kun je eventueel uitrekenen met zogenaamde dof (depth of field) tabellen.Door de juiste scherptediepte te gebruiken weet je zeker dat ook de personen op de achtergrond scherp op de foto staan. Vergeet niet dat eenderde van de scherptediepte ligt voor het punt waarop je scherp stelt en tweederde ligt erachter. Stel dat je een foto maakt van mensen die vier rijen dik opgesteld staan. Je moet dan dus op iemand in de tweede rij scherpstellen om maximaal gebruik te kunnen maken van de scherptediepte in je foto.

groepsfoto, portret, portretfoto

De opstelling voor je groepsfoto

Scherpte heeft te maken met de afstand van het objectief tot het onderwerp. Zet je mensen dus keurig netjes naast elkaar neer en stel je scherp op de middelste, dan zijn de andere personen ook scherp in je foto. Pas wanneer je gaat afwisselen door mensen deels achter elkaar te zetten, heb je die grotere scherptediepte nodig. Natuurlijk kan een opstelling naast elkaar wat saai zijn. Laat je modellen lekker tegen elkaar aankruipen. Een klein beetje afstand, dat in het dagelijks leven normaal is om te behouden, lijkt op de foto al snel een groot gat. Neem de leiding en zorg dat iedereen komt te staan waar jij ze hebben wil.

Maak je groepsfoto buiten

Om je diafragma niet te ver open te hoeven draaien, kun je een groepsfoto het beste buiten maken. Bij minder licht (binnen dus), loop je al snel de kans dat je een grotere diafragma opening nodig hebt voor voldoende lichtopbrengst. Maar met een grotere diafragma opening wordt je scherptediepte juist kleiner, dus de kans dat personen onscherp op de foto komen is groter. Buiten heb je vaak voldoende licht om je diafragma iets te knijpen.

groepsfoto, portret, portretfoto

Laat ze lachen

Bij een groepsfoto kun je juist gebruik maken van interactie. Vraag iemand een mop te vertellen. Zelfs als het een hele slechte mop is, krijg je gegarandeerd lachers door de ongemakkelijkheid van de situatie. Of laat iemand een leuke anekdote vertellen over één van de andere personen in de groep. Een echte lach is altijd leuker dan een ‘cheese’.

Een groepsfoto maken kan een onmogelijke klus lijken. Maar het valt reuze mee. Zorg dat de sfeer goed is en dat je voorbereid bent. Je kunt de aandacht vaak maar beperkt vasthouden, dus pak je moment!