Een kleur veranderen in Photoshop

Ben je al bezig met je eerste stappen op het gebied van fotobewerking? In Photoshop zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat enorm leuk is om mee te experimenteren, is een kleur veranderen of vervangen door een andere. We leggen het uit.

Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. We nemen je stap voor stap mee, zodat je zelf gemakkelijk een kleur in je foto kunt veranderen, en vervangen voor een andere.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Een kleur veranderen in Photoshop, hoe doe je dat?

Je kunt op verschillende manieren te werk gaan om een kleur te veranderen in Photoshop. Laten we een redelijk eenvoudige nemen, zodat ook beginnende Photoshoppers aan de slag kunnen.

Tint, verzadiging en helderheid

Open je foto in Photoshop. Aan de linkerkant, onder de balk met gereedschappen, staan twee vierkantjes met een kleur of zwart wit, de voorgrond en de achtergrond kleur. Klik op de voorgrond en een scherm opent. Het is belangrijk om de basis van kleurbewerking in Photoshop te begrijpen. Er is een verschil tussen tint (hue), verzadiging (saturation) en helderheid (brightness:

Photoshop, kleur vervangen, kleur veranderen, kleur aanpassen
  • Tint is de kleurtoon, welke kleur kies je.
  • De verzadiging is hoe sterk die kleur is. Minder sterk lijkt alsof er wat wit doorheen gemengd zit, meer ‘pastel’.
  • Helderheid is eenvoudigweg lichter of donkerder.

Starten met het veranderen van een kleur in Photoshop

Selecteer eerst het gedeelte van de foto waarvan je de kleur wil vervangen. Je kunt hiervoor de lasso of een andere selectie tool gebruiken. Maak nu een nieuwe aanpassingslaag aan. Hiermee kun je altijd later terugkomen en verdere aanpassingen maken. Selecteer de tint/verzadiging aanpassingslaag.
Aan de rechterkant van het scherm, boven de laag, zie je nu een gekleurde balk staan, de tinten. Deze kun je nu schuiven om de kleur te veranderen. Hier kun je ook de verzadiging en helderheid van je gekozen kleur aanpassen.

Photoshop, kleur vervangen, kleur veranderen, kleur aanpassen

Je foto afwerken

Het kan zijn dat je selectie laag niet helemaal nauwkeurig was. Door even goed in te zoomen langs de randen kun je dit controleren. Dankzij je aanpassingslaag kun je dit gemakkelijk netjes afwerken. Selecteer het penseel kun je dit doen. Zorg dat je aanpassingslaag geactiveerd is door erop te klikken. Door de voorgrondkleur wit te selecteren, komt je geselecteerde kleur tevoorschijn. Die gebruik je voor stukjes die wel in jouw nieuwe kleur moeten zijn, maar zijn overgeslagen. Met de voorgrondkleur zwart komt de oorspronkelijke kleur tevoorschijn. Dit is voor stukjes die niet in je nieuwe kleur moesten, maar waar per ongeluk buiten de lijntjes is gekleurd.

Voila! Je hebt een kleur veranderd en vervangen in Photoshop.

Meer Photoshop?
Hoe maak je de beste zwart-wit foto, in Photoshop?
Je foto opslaan in Photoshop: de verschillende bestandsindelingen
Foto vergroten en bijsnijden in Photoshop zonder kwaliteitsverlies