Een mooie familiefoto maken

Er zijn een heleboel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een familiefoto gaat maken. Sowieso zijn er meerdere personen die mooi en scherp op de foto moeten.

Bovendien heb je misschien wel te maken met kinderen, die een beperkte spanningsboog hebben. Hoe ga je te werk om een mooie familiefoto te maken?

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Scherpte in je familiefoto

Inmiddels weet je wellicht dat je bij portretfotografie altijd scherpstelt op de ogen. Maar nu zijn er zoveel ogen! Kies een persoon in het midden van je groepsfoto. Om iedereen scherp op de foto te hebben is het zaak om een zo groot mogelijke scherptediepte te hebben. Deze kun je eventueel uitrekenen met zogenaamde dof (depth of field) tabellen. Door de juiste scherptediepte te gebruiken weet je zeker dat ook de personen op de achtergrond scherp op de foto staan. Vergeet niet dat eenderde van de scherptediepte ligt voor het punt waarop je scherp stelt en tweederde ligt erachter. Stel dat je een foto maakt van mensen die vier rijen dik opgesteld staan. Je moet dan dus op iemand in de tweede rij scherpstellen om maximaal gebruik te kunnen maken van de scherptediepte in je foto.

Familie’s met kinderen

Kinderen fotograferen is één van de lastigste dingen om te doen. Ze hebben maar een beperkte spanningsboog en kunnen er in principe op elk moment de brui aan geven. Zorg dat je je camera schietklaar hebt, met de juiste instellingen en de lens die je wilt gebruiken op het camerahuis. Een leuk, spontaan moment is precies dat: spontaan. Je kunt niet vragen om het nog eens over te doen omdat jij de camera niet klaar had, want dan zal het geforceerd zijn. Zorg dus dat je klaar bent en in kunt spelen op leuke dingen die gebeuren.

familiefoto, groepsfoto

Spontane familiefoto

Je kunt natuurlijk de hele familie laten poseren. Dit soort familiefoto’s zijn nog steeds populair voor bij oma op de schoorsteenmantel. Het nadeel is alleen dat het niet heel erg persoonlijk is. Laat de familieleden met elkaar praten. Vraag iemand een grapje te vertellen, de meest logische persoon binnen de familie (want elke familie heeft wel één moppentopper, toch?). Is iedereen gespannen? Vraag iedereen om de beurt de beste eigenschap van de persoon naast hem of haar te vertellen. Levert gegarandeerd lieve glimlachen op.

Locatie

Je familiefoto kan natuurlijk in de huiskamer plaatsvinden. Maar wellicht zul je stoeien met licht, omdat je je diafragma waarschijnlijk niet helemaal open kunt zetten wanneer je iedereen scherp op de foto wil. Bovendien zijn er in veel huiskamers afleidende elementen. Je wil niet dat er een plant uit vaders hoofd groeit, of een schilder uit de schouder van oudste zus. Kun je wellicht naar buiten? Een groot grasveld is ideaal, of een struikenpartij is ook een mooie neutrale achtergrond. Probeer dikke jassen en sjaals te vermijden. Je ziet minder van de gezichten en je foto misstaat wanneer het hoogzomer is. Dus wacht op een redelijk mooie dag.

familiefoto, groepsfoto

Apparatuur: afstandsbediening of zelfontspanner

Een afstandsbediening is handig bij familiefoto’s. Natuurlijk helemaal wanneer het je eigen familie is: je moet immers zelf ook op de foto! Maar ook wanneer je een foto maakt van een andere familie. Je hebt dan je handen vrij om bijvoorbeeld een knuffeltje vast te houden voor een kleintje of ballonnen te zwaaien. Of om een reflectiescherm te gebruiken.

Of je kleding op elkaar af wil stemmen, verschillende settings wil proberen of heel creatief wil gaan (opa op de schommel) is aan jou. Maar met deze tips kun je mooie, scherpe familiefoto’s maken.