Een origineel onderwerp voor je macrofoto

Macrofoto’s zijn vaak van insecten of bloemen of planten. Natuurlijk zijn dat zeker te gekke onderwerpen, en je moet de techniek aardig onder de knie hebben om een mooie macrofoto te kunnen maken. Maar het is misschien niet zo heel erg… origineel.

Want zoek maar eens ‘macro’ of ‘macrofotografie’ op, en je ziet heel veel natuurlijke onderwerpen. Terwijl je het ook best eens anders aan kunt pakken. We geven tips voor een origineel onderwerp voor je macrofoto.

macro, macrofotografie, onderwerp

Een origineel onderwerp voor je macrofoto: op thema

Om een originele macrofoto te maken, kun je eerst een thema verzinnen om daar vervolgens leuke onderwerpen bij te zoeken. Denk niet alleen aan categorieën, maar ook aan structuren en kleuren bijvoorbeeld. Of zoek het in een sport of hobby. Niet alleen kom je op originele ideeën, je kunt zelfs een interessante macro-serie samenstellen.

cursussen, online cursus fotografie

Macrofotografie op locatie

Vaak ga je op pad en is je doel een bepaald soort foto die je van een specifiek onderwerp wil maken. Maar pak het eens anders aan. Kies een locatie, vrij specifiek, en ga daar eens doorheen. Veel alledaagse onderwerpen lenen zich hartstikke goed voor creatieve macrofoto’s. Trek de laatjes van je keuken open: wat kun je in beeld brengen als macro? En hoe zit het met de badkamer, of het tuinschuurtje? Schrijf eerst eens wat op en denk er dan over na hoe je je nieuwe onderwerp in beeld gaat brengen. Zo kom je tot een beter resultaat.

Doe online inspiratie op

Op internet kun je fantastisch inspiratie opdoen. Bijna alles is al eens gedaan. Dat lijkt misschien een nadeel, maar dat hoeft niet. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen al deze ideeën juist gebruiken voor inspiratie. Geef er je eigen draai aan en je komt misschien op iets heel anders uit.

macro, macrofotografie, onderwerp

Doe een workshop

Als fotograaf ben je nooit uitgeleerd. Zelfs de meest doorgewinterde pro kan altijd bijleren, fotografie is immers altijd in beweging. Daarom kan een cursus of workshop je een enorme boost geven. Natuurlijk doe je hier (hopelijk) nieuwe kennis op, maar door eens buiten je comfort zone te gaan komen de ideeën ook vanzelf. Ook voor macrofotografie. De creativiteit vloeit rijkelijk!