Even geen inspiratie? Doe een te gek fotografie project

Soms heb je even geen idee wat je nu weer op de foto moet zetten. Je zusje heeft al tig keer geposeerd, net als je huisdier. Alle kamerplanten en bloemen zijn al op verschillende manieren vastgelegd, net als je woonplaats trouwens. Wat nu? Een fotografie project kan je uit je sleur halen, en nieuwe inspiratie geven!

Op internet kun je tal van voorbeelden vinden voor leuke projecten. Of lees gewoon even mee.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Waarom is een fotografie project een goed idee?

Een project geeft je inspiratie. We hebben allemaal wel eens een soort fotografisch ‘writers block’, waarin je het gewoon even niet meer weet. Een project kan je dan inspiratie geven, een doel om mee op pad te gaan. Gaandeweg kom je dan vanzelf ook andere onderwerpen tegen. Als je het even niet meer weet in fotografie, is de beste oplossing simpel: juist  gaan fotograferen!

project, fotoproject, fotografie project

Stijgende lijn

Vooral voor beginnende fotografen heeft een eigen project nog een voordeel. Over het algemeen is fotografie, of specifiek een fotografie project, niet iets waar je ál je tijd aan besteed, maar zo nu en dan eens voor op pad gaat of bij toeval op stuit. Er zit vaak een lange periode tussen fotografie shoots. Hierdoor kun je je project goed gebruiken om jouw eigen ontwikkeling te visualiseren. Als het goed is veranderen je foto’s langzaamaan. Waarschijnlijk worden ze technisch beter, maar je ontdekt beetje bij beetje ook je eigen stijl. Je project brengt dit in beeld!

Kies een leuk project

Als je een project start omdat je in een creatieve dip zat, valt het niet altijd mee om een onderwerp te vinden. Gelukkig zijn er voldoende ideeën te vinden, in het dagelijks leven zowel als online. Kies een project dat haalbaar is. Als je een project wil maken op de poolkappen, kun je er natuurlijk niet steeds op je vrije zondagen aan werken. Denk ook niet te groot.  Kies iets waar je ‘iets mee hebt’, want dan kun je het langer leuk houden voor jezelf. Kies geen straatreportage als je op je vrije dag eigenlijk liever de natuur in trekt. Zorg dat je elke foto ‘eigen’ maakt , dat het aan het einde jouw stilistische handtekening heeft.

project, fotoproject, fotografie project

Ideeën voor leuke projecten

Om je op weg te helpen, hebben we wat concrete ideeën voor je. Maar er zijn tal van andere goede ideeën voor een leuk fotografie project.

 • 365 dagen project. Maak een jaar lang iedere dag een mooie foto van iets dat je inspireert of juist iets alledaags. Vooral op ‘saaie’ dagen zul je creatief moeten denken!
 • Olie, zeep en water. Hiermee kun je te gekke, abstracte foto’s maken.
 • Mensen. Probeer bijvoorbeeld 50 mensen uit een bepaalde stad te portretteren. Of 25 beoefenaars van een bepaalde sport. Benader juist mensen die je niet kent, om eens buiten je comfort zone te treden.
 • Zelfportret. Maak originele zelfportretten, die iets over jou vertellen
 • Huis, tuin en keuken. Maak foto’s van alledaagse dingen, maar op een originele manier. Bijvoorbeeld abstract of minimalistisch.
 • Naar objectief. Doe een portret of serie waarbij je jezelf ‘beperkt’ tot één objectief.
 • Zwart-wit. Probeer van tevoren al op zoek te gaan naar goede zwart-wit onderwerpen, in plaats van ‘gewoon’ foto’s om te zetten.
 • Panorama of vertorama.
 • Probeer eens een serie te maken van water plonzen.
 • Licht. Licht is het belangrijkste onderdeel van fotografie en het is dan ook enorm nuttig om hierover te leren. Maar licht het onderwerp, en je doet meteen kennis op.
 • Één kleur. Bepaal van tevoren een kleur en zet deze centraal in je foto’s.

Een project maakt je creatiever. Door je gedachten af te kaderen krijg je juist vaak meer ideeën. Probeer het eens!

Inspiratie nodig? Lees ook:
Fotografeer een watersplash
Hoe fotografeer je sterren?
Waarom een online fotografie cursus een goed idee is