Foto vergroten en bijsnijden in Photoshop zonder kwaliteitsverlies

In principe streef je natuurlijk naar een zo goed mogelijke foto direct uit de camera. Maar dat lukt niet altijd en het komt vaak voor dat je een onderwerp flink wil vergroten, als het ware verder in wil zoomen. Hoe kun je een foto vergroten en bijsnijden in Photoshop zonder kwaliteitsverlies?

Je kunt een foto vergroten en bijsnijden in Photoshop zonder kwaliteitsverlies, maar als je dit vaak moet doen is het geen gek idee om je eens verder te verdiepen in de compositieregels. Of om een objectief met een grotere brandpuntsafstand aan te schaffen, zodat je direct verder in kunt zoomen. Zo behaal je de hoogste kwaliteit van je foto’s.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, sluitertijd, diafragma, ISO

Foto vergroten en bijsnijden in Photoshop zonder kwaliteitsverlies

Wanneer je inzoomt met de lens is de foto op de door jou ingestelde resolutie van je camera gemaakt. Doe je dit echter op de computer, bijvoorbeeld in Photoshop, dan gooi je als het ware een deel van de foto weg De pixels die je overhoudt moeten het dan alleen doen. Toch kun je door slim bij te snijden het kwaliteitsverlies beperken. Met deze techniek van Photoshop en verlies je geen detail.

Aan de slag: vergroten

Open de foto in Photoshop en selecteer de hele foto, door op Ctrl + A te drukken, en druk op Ctrl + T om naar Vrije Transformatie over te gaan. Sleep de hoeken naar buiten om het beeld te vergroten. Houd wel Shift ingedrukt om de aspect ratio gelijk te houden en vervorming te voorkomen. Ga niet voor een vergroting van meer dan 160%, want dan worden de resultaten snel onnatuurlijk. Maak je compositie zoals je deze wilt en druk op Ctrl + D wanneer je tevreden bent.

photoshop, bijsnijden, vergroten, inzoomen, nabewerken

Kom pak je lasso maar

Nu is wat ruisreductie en verscherping nodig. Pak de veelhoeklasso gereedschap en vergroot je beeld, zodat je netjes kunt werken. Maak nu een selectie door voorzichtig rond je onderwerp te klikken. Zet de Doezelaar op 0px bij de opties. Als de selectie klaar is zie je de bewegende stippellijn rondom het onderwerp. Met de Shift ingedrukt kun je aan de selectie toevoegen, met de Alt kun je wat weghalen. In de gereedschapsopties klik je op Selecteren en Maskeren (of Randen Verfijnen). Ga naar randdetectie en klik op Slimme Straal. Hiermee stel je een verfijning gebied met variabele breedte in rond de rand van de selectie. Deze optie is onder meer handig wanneer je selectie een portret is dat zowel haar als schouders omvat. In dergelijke portretten vereist het haar mogelijk een groter verfijning gebied dan de schouders, waar de rand strakker is. Speel met de regelaar tot je tevreden bent over het resultaat. Zet de uitvoer op Nieuwe Laag met Laagmasker en klik op OK.

Verscherpen en ruisreductie

Klik op het oogje van de oorspronkelijke achtergrondlaag om deze zichtbaar te maken en klik vervolgens op de thumbnail van je nieuwe laag. Druk op Ctrl + Shift + U, je gemaskeerde gedeelte wordt nu volledig onverzadigd. Dat is het gedeelte dat verscherpt wordt, ga naar Filter> Anders> Hooglichten en speel met de regelaar voor de straal om de verscherping toe te passen. Meestal werkt 2-5 px goed. Klik OK en pas de blend modussen aan van Normaal naar Bedekken. Terug in het lagenpaneel maak je de achtergrond weer actief en dupliceer je deze (Ctrl + J). Op deze laag passen we ruisvermindering toe. Ga naar Filter; Rui; Ruisreductie en zet de hoeveelheid op 10, details op 0% en Kleurruis reduceren naar 0%. Omdat je de ruisvermindering niet op het verscherpte onderwerp wil hebben, sleep je deze Laagmasker op deze, met Alt ingedrukt. Klik op Ctrl + I om de selectie om te draaien.

photoshop, bijsnijden, vergroten, inzoomen, nabewerken

Nu kun je de foto opslaan zoals je wil. Je onderwerp is flink vergroot, maar de details zijn niet verloren gegaan. Zo kun jij ook een foto vergroten en bijsnijden in Photoshop zonder kwaliteitsverlies!

Meer Photoshop? Lees: Kun je bewogen foto’s corrigeren? Jazeker, in Photoshop! en Hoe maak je de beste zwart-wit foto, in Photoshop?