Fotografeer de maansverduistering vanavond!

Laag boven de horizon in het zuidoosten zal de maan dinsdagavond (vanavond!) gedeeltelijk verduisteren. Een uitgelezen kans om te gekke foto’s te maken van deze (gedeeltelijke) maansverduistering.

Het gebeurt niet zo vaak en daarom is het de moeite waard om er (‘s nachts!) klaar voor te zitten met je camera: een maansverduistering die in Nederland te zien is. Als het weer natuurlijk een beetje meezit. De verduistering begint om 22.02 uur. Om 23.31 uur bereikt de verduistering zijn maximale omvang: dan is iets meer dan de helft van de maan in de aardschaduw gedompeld. Geen volledige maansverduistering, maar genoeg voor te gekke foto’s.

maan, maansverduistering, maansverduistering fotograferen

Maansverduistering: weinig licht

Een grote uitdaging tijdens het fotograferen van de maan, is dat deze (uiteraard) ‘s nachts te zien is. En ‘s nachts is er weinig licht. Dat is dan ook een grote uitdaging, maar we leggen je uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Instellingen maken

Omdat er weinig licht is, kun je de autofocus beter niet gebruiken. De autofocus is in de meeste gevallen gebaseerd op contrast, en zou dus steeds blijven zoeken. Stel scherp op de maan met behulp van LiveView, of op oneindig (meestal het uiterste scherpstelpunt op je ring). Maak wat testfoto’s en zoom in op je LCD scherm om te kijken of de maan mooi scherp is. Ook je belichtingsinstellingen zul je handmatig moeten maken. Doordat de maan langzaam verduistert, heb je ook steeds minder licht. 

Donker: ISO hoog

Bestudeer de belichtingsdriehoek. Je ISO maakt de camera lichtgevoeliger, maar geeft op een gegeven moment ruis. Bij welke ISO instelling dat is, is afhankelijk van het cameramodel. Over het algemeen geldt, hoe beter de camera, hoe hoger je de ISO kan zetten zonder dat er ruis is. Kwestie van uitproberen, bij weinig licht. Doe dit bij voorkeur voor 21 januari, zodat je weet hoe hoog je kunt gaan met ISO. Overigens kun je ruis redelijk goed reduceren in de nabewerking, en beter een foto met ruis dan helemaal geen foto. Wees dus niet te bang voor hoge ISO.

Wat doe je met de sluitertijd?

Door de sluitertijd langer te zetten, wordt je sensor langer belicht en krijg je dus een lichtere foto. Maar de aarde én de maan bewegen, dus op een gegeven moment ga je die beweging zien: de maan wordt dan onscherp. Wat de maximale sluitertijd is voordat je bewegingsonscherpte krijgt, is afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Begin eens met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/100. Zoom in in LiveView en kijk of je foto scherp genoeg is. 
Het diafragma kun je het beste zo instellen zoals je dat bij landschapsfotografie doet. Bijvoorbeeld ergens tussen de f/8 en f/11.

maan, maansverduistering, maansverduistering fotograferen

Flink vergroten

Omdat de maan ver weg staat (open deur) heb je een objectief met een grote brandpuntsafstand nodig. Hoe groter de maan in beeld is, hoe beter de verduistering te zien is. Ga dus voor een 200mm of meer. Heb je alleen een objectief met een kortere brandpuntsafstand? Dan zul je achteraf waarschijnlijk wat moeten bijsnijden. Je fotografeert in slecht licht, dus een statief is noodzakelijk om een scherpe foto te maken. Gebruik als het kan een afstandsbediening (of eventueel zelfontspanner). Wanneer je afdrukt veroorzaak je namelijk ook kleine trillingen in je camera, die bewegingsonscherpte kunnen veroorzaken.

Belichtingsinstellingen aanpassen tijdens de maansverduistering

Omdat tijdens een verduistering het licht steeds verandert, zul je wellicht je instellingen moeten aanpassen. Kijk tot wanneer een langere sluitertijd acceptabel is voor een scherp beeld, verhoog anders de ISO. Let goed op: als de maan uit de verduistering komt, is het verschil tussen de lichte delen en de delen die nog verduisterd zijn erg groot. Pas dus op voor overbelichting. Fotografeer in RAW zodat je nog zoveel mogelijk kanten op kunt in de nabewerking.