Thuis doen: fotografeer een watersplash

Een watersplash, of in goed Nederlands: een waterplons, is een leuk project om thuis te fotograferen. Maar het is niet zo eenvoudig, want het gaat razendsnel!

Met een flitser is het makkelijker om de snelle beweging te bevriezen. Maar je met een korte sluitertijd kun je ook mooie resultaten behalen. Zo fotografeer je een watersplash.

watersplash, waterplons

Fotografeer een watersplash: zorg dat je de belichtingsdriehoek kent

Om een watersplash of waterplons te fotograferen, moet je de beweging bevriezen. Dit doe je met een korte sluitertijd, eventueel geholpen door een flitser. Het is handig als je de belichtingsinstellingen van je camera handmatig kunt maken, of in elk geval al eens in sluiterprioriteit gefotografeerd hebt. Wanneer je de belichtingsdriehoek een beetje kent, weet je dat je voor dit project voldoende licht nodig hebt.

Tip: nog moeite met de belichtingsdriehoek of handmatige instellingen? Volg dan onze cursus!

Maak de opstelling voor je watersplash

Men neme een glazen bak, bijvoorbeeld een aquarium. Op de achtergrond en eronder leg je doek of papier in een door jou gekozen kleur (of net wat voorhanden is). Zwart werkt erg goed. Vul de bak ongeveer ⅔, op een manier waarop de plons de camera en eventuele flitsers niet raakt. Flitsers zullen ontzettend helpen om de beweging van het water (de splash) te bevriezen. Heb je die niet? Licht dan de bak goed uit met gewone lampen en zet je sluitertijd kort. Je kunt natuurlijk ook buiten gaan staan, wat met rondvliegend water praktisch gezien ook geen slecht idee is.

Gebruik een statief

Je komt handen tekort wanneer je een watersplash wil fotograferen, dus een statief voor je camera is geen overbodige luxe. In de meeste gevallen zul je deze hoger willen zetten dan het water en naar beneden willen richten. Om je handen enigszins vrij te houden, is het handig om iets op te hangen dat in je bak met water kan druppelen. Een klem met een natte spons kan bijvoorbeeld werken. Je kunt ook een pipet of iets dergelijks gebruiken, maar dan ben je een hand kwijt. Als je een afstandsbediening hebt is dat niet zo erg, anders wordt het een kwestie van goed timen met de zelfontspanner. Tenzij je natuurlijk iemand hebt die je kan helpen.

Stel handmatig scherp

Deze foto`s zijn vaak het mooist met een kleine scherptediepte, omdat het doek dat je als achtergrond gebruikt en de bak vaak niet de allermooiste zijn. Het komt dus meteen mooi uit als je deze onscherp kunt maken. Probeer handmatig scherp te stellen, want de autofocus kan in de war raken van het bewegende water. Je zou continue autofocus kunnen proberen, die volgt de beweging. Maar een plons gaat zo snel, dat handmatig scherpstellen de meest veilige keuze is.

Fotografeer een watersplash met de juiste belichtingsinstellingen

Als je geen flitser(s) tot je beschikking hebt, wil je de sluitertijd dus erg kort houden. Denk aan minstens 1/1250. Dat betekent dat je veel licht op het onderwerp moet hebben. Je kunt het diafragma ver open zetten, een kleine scherptediepte is sowieso mooi in deze foto’s. Het kan alleen wel betekenen dat sommige druppels onscherp worden, omdat ze buiten het scherptegebied vallen. Dit is ook weer een kwestie van uitproberen en kijken wat je mooi vindt. Heb je nog niet genoeg licht, dan zal de ISO hoger moeten. Probeer het uit en bekijk je foto’s eventueel op een computerscherm om te controleren dat ze niet te korrelig worden. Als je reflectie hebt van het glas, verander dan je lichtopstelling of zet de camera dichterbij. Let wel op met opspattend water!

Flitsen op je waterplons

Fotografeer je een watersplash en heb je wel flitsers? Dan kun je ze het beste aan weerszijden van het onderwerp neerzetten en goed richten, zodat er weinig licht geknoeid wordt. Met een flits op je flitsschoen kun je ook aan de gang. Vaak is het mooi om het licht te weerkaatsen, bijvoorbeeld via het plafond. Zo voorkom je meteen reflectie. Zet je flits zo kort mogelijk. Bij de flitsschoen betekent dat vaak dat het vermogen ook minder wordt, dus kijk of het voldoende is. Korte flitsen zijn belangrijk om de actie (druppels) te bevriezen.

watersplash, waterplons

Aan de slag met je waterplons

Dan kun je aan de slag! Dit is een project van vallen en opstaan en uitproberen. Je moet zoeken naar het juiste moment van afdrukken en waarschijnlijk zul je in het begin veel lege of onscherpe foto’s hebben. Maar hou vol. uiteindelijk lukt het. Het is leuk om te experimenteren met verschillende dingen, zoals verschillende fruitsoorten. Vooral felle kleuren werken erg goed, je kunt ze natuurlijk ook prima met elkaar combineren.

Dit is een leuk project om te doen als je de tijd hebt. Je kunt variëren in grootte van onderwerpen (groter oppervlak is heftigere plons)  en vormen en kleuren. Als je flitsers hebt, kun je ze hier optimaal gebruiken.