Fotograferen in Nederland: Rotterdam fotostad

Rotterdam is wellicht niet de eerste stad waar mensen aan denken wanneer we het hebben over fotograferen in Nederland. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Rotterdam is te gek als fotostad!

De sfeer en architectuur zijn in Rotterdam heel anders als in veel andere Nederlandse steden. Waar 17e eeuwse straten natuurlijk ook enorm sfeervol zijn – en te gekke fotografie kunnen opleveren – is Rotterdam juist eerder strak en modern. En er is op veel plekken ruimte! Tijd om Rotterdam als fotostad serieus te nemen.

rotterdam, rotterdam fotostad, fotografie in Nederland, fotostad, stad, architectuur

Rotterdam fotostad: nergens zoveel variatie in architectuur

Eén van de meest gefotografeerde gebouwen in Rotterdam zijn waarschijnlijk de kubuswoningen. Deze, op hun kant balancerende kubussen, zijn gebouwd als woonruimte over de weg. Eromheen ruime straten met brede stoepen, dus meer dan genoeg ruimte om dit architectonische hoogstandje op een originele manier vast te leggen. Maar ook de gloednieuwe, blinkende Markthal en de beeldbepalende Euromast zijn uitdagingen voor de creativiteit van iedere fotograaf. Overal zijn moderne woontorens of kantoren te vinden, vooral langs de Maas. De Kuip, niet nieuw maar wel uniek, aan de zuidkant van de stad staat pal naast een nieuw gebouwde moskee die net zo goed in Marrakesh had kunnen staan. Hand in hand meets 1001 nacht. Als je daar niet door geïnspireerd raakt…

Een heuse skyline

De moderne skyline is uniek en het is de enige stad in Nederland die je op die manier kunt zien liggen. Vanaf het Kralingse Bos, aan de verre kant van de Kralingse plas, kun je de gebouwen goed zien en fotograferen. Als je verder weg wil gaan, voor een groter totaal, kun je het beste de A13 volgen richting Den Haag en dan de eerste afslag (Rotterdam Airport) pakken. Daar zijn verschillende plekken waar je de stad van een afstand kan zien liggen. Die hoogbouw kun je natuurlijk ook op een andere manier gebruiken. De euromast is tegen een kleine vergoeding toegankelijk en vanaf daar kun je prachtige luchtfoto’s maken. Op een mooie dag zie je zelfs Delft liggen. Of probeer toegang te krijgen tot één van de vele nieuwe wolkenkrabbers op de Kop van Zuid. Er zijn een flink aantal waarin kantoren zijn gevestigd, dus wie weet als je het aardig vraagt laten ze je wel binnen.

Bruggen

Met de Maas die dwars door de stad stroomt, schort het Rotterdam natuurlijk ook niet aan bruggen. De Erasmusbrug is prachtig bij zonsondergang, op de juiste plek samen te vangen in één frame met de Euromast (bijvoorbeeld vanaf de Willemsbrug of vanaf het Noordereiland). Je ziet geschiedenis in de oude hefbrug, die vroeger treinen van het centrum naar het zuiden van de stad droeg en nu slechts nog als monument overeind staat, of de dubbele verkeersader de Brienenoord. Of de kleine ophaalbruggetjes van Delfshaven, die weer een heel andere tijd representeren. Allen hebben ze een bijzonder ontwerp, verhaal en mogelijkheden om je creativiteit de vrije loop te laten. 

rotterdam, rotterdam fotostad, fotografie in Nederland, fotostad, stad, architectuur

Rotterdam is een echte fotostad, met het fotomuseum

Als je dan toch op de Kop van Zuid bent, loop dan even door naar het prachtige Hotel New York. Hiervandaan voeren vroeger de schepen van de Holland Amerika Lijn uit, naar New York. Het is één van de weinige gebouwen in de stad die het bombardement van de tweede wereldoorlog doorstond en het is een prachtig, statig bouwwerk. Je kunt vrij ver op de kade doorlopen om het gebouw in beeld te krijgen, of overvaren met een watertaxi naar de Veerhaven. Vanaf daar kun je het gebouw ook goed zien. De SS Rotterdam, het oude cruiseschip dat nu dienst doet als restaurant en congrescentrum, ligt ernaast. En niet te vergeten, het Nederlands Fotomuseum, voor als je gaandeweg wat inspiratie nodig hebt. 

Rotterdam heeft nog veel meer te bieden. De prachtige cruise terminal, met – als je goed plant – gigantische cruiseboten ter grote van grote flatgebouwen, het Kralingse bos zelf, de oude haven, Maar ook de oude en nieuwe woontorens lenen zich voor een interessant fotografisch project. Het grote voordeel van de stad is dat deze ruim is opgezet. In tegenstelling tot de nauwe straten in Amsterdam, kun je hier prima je statief opstellen op de stoep zonder iemand erg in de weg te staan (al zullen velen je dat waarschijnlijk wel laten denken). Of een ander standpunt zoeken zonder dat je zicht belemmerd wordt door een ander gebouw. Daarom kun je in deze stad je fotografen hart zomaar verliezen.