Tips voor fotograferen tijdens de gouden uren

De gouden uren zijn volgens veel fotografen het beste moment om te fotograferen. Het licht is zacht en heeft een mooie kleurtoon.

Veel fotografen maken er dan ook dankbaar gebruik van. De gouden uren, de momenten net na zonsopgang en voor zonsondergang. Het fotograferen tijdens deze uren is niet bijzonder ingewikkeld, zeker niet met de juiste voorbereiding. Hierbij een aantal tips om de mooiste resultaten te bereiken.

Doe je huiswerk

Zoek uit wanneer de gouden uren zijn. Wellicht een open deur, maar op zowel zonsopgang en zonsondergang verschuiven qua tijdstip en verschillen op verschillende plaatsen ter wereld. In landen die dichter bij de evenaar liggen wordt het sneller donker (of licht) dan landen die eerder dicht bij de polen liggen. Google eenvoudigweg ‘zonsopgang + plaats’ of ‘zonsondergang + plaats’  en je hebt het antwoord binnen seconden. Er is ook een app, genaamd ‘Magic Hour’, die speciaal gemaakt is voor fotografen die op zoek zijn naar dit magische licht.

Mis de gouden uren niet

Wees op tijd. Het gouden uur heet wel zo, maar duurt meestal minder lang. Wanneer je nog op zoek moet naar een onderwerp, ben je waarschijnlijk te laat. Zorg dus dat je op tijd klaar staat en in je hoofd hebt hoe je foto er ongeveer uit moet komen te zien. Denk er bij je opstelling natuurlijk aan dat de zon van plaats zal veranderen dus je moet een klein beetje vooruitdenken. En je weet, de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen.

De juiste witbalans

Stel je witbalans handmatig in. De toon van het licht is vaak warm, en dat wil je waarschijnlijk vangen in je foto. De automatische witbalans kan blauw toevoegen om wit echt wit te maken, wat niet de bedoeling is. Je kunt handmatig een hogere Kelvin waarde instellen of je witbalans op ‘schaduw’ zetten. Mede hierdoor is het een goed idee om in RAW te fotograferen, zodat je in de nabewerking nog alle kanten op kan met de witbalans.

Belicht iets onder tijdens het gouden uur

Ondanks dat er minder hard licht is, kan het contrast nog steeds flink zijn, zeker als je een onderwerp fotografeert tegen de prachtig kleurende lucht. Zorg in dat geval dat je iets onderbelicht. In de nabewerking is het makkelijker om de details uit de schaduwen terug te krijgen, want wanneer delen overbelicht zijn ben je de informatie kwijt. Ook in RAW. Check dus goed je histogram. Of, als je een statief gebruikt, probeer de bracketing functie van je camera, om je dynamic range te vergroten.

De gouden uren worden voorafgegaan (zonsopgang) of opgevolgd (zonsondergang) door de schemering, waarin de lucht vaak prachtig blauw kleurt en daarom ook wel het ‘blauwe uur’ genoemd. Ook dat is een interessant tijdstip om te fotograferen, zeker voor stadsfotografie. Pak dus niet meteen in als de zon onder is!

Beginnend fotograaf? Lees dan ook: Handig: begrippen voor fotografie