Foto’s maken door een hek, het kan!

Soms zitten te gekke onderwerpen achter een hek verscholen. Dit kan het lastiger maken om een mooie foto te maken, maar het kan. Met deze tips lukt het je om mooie foto’s te maken door een hek!

In bijvoorbeeld de dierentuin, kinderboerderij of luchthaven zitten de onderwerpen vaak achter een hek. Lastig? Ja. Maar niet onmogelijk. Mooie foto’s maken door een hek, het kan met deze tips!

foto's door een hek, kinderboerderij, dierentuin, hek, gaas

Foto’s maken door een hek: zoom in

Wanneer je inzoomt, wordt de kijkhoek kleiner. Dit vergroot je onderwerp, wat sowieso handig is. Onderwerpen die door een hek te bekijken zijn, zijn immers vaak niet zo heel dichtbij. Doordat je de kijkhoek verkleint, wordt het ook makkelijker om het hek buiten je kader te laten vallen. Zo werk je tussen de tralies of openingen in het gaas door. Uiteraard is het hiervoor handig om een zoomlens bij je te hebben.

Je lens dicht bij het hek

Laten we uitgaan van een traliehek, of gaas. Door een muur heen wordt het fotograferen immers wel erg lastig. Wanneer er een hek staat tussen jou en je onderwerp, is het zaak om de voorste lens zo dichtbij het hek te houden als je kunt. Ieder objectief heeft een minimale scherpstelafstand. Dat betekent dat je niet kunt scherpstellen op iets dat heel dichtbij je lens is. Tenzij je gebruik maakt van een macro objectief, maar voor macro onderwerpen zul je niet met hekken te maken krijgen. Hierdoor gaat je autofocus niet zoeken. Bovendien is de ruimte tussen het gaas of de afzonderlijke tralies misschien wel groot genoeg om helemaal niet voor de lens te komen.

foto's door een hek, kinderboerderij, dierentuin, hek, gaas

Zet het diafragma open

Met een grote diafragma opening, heb je een kleinere scherptediepte. Dat betekent dat een klein deel van je foto scherp is. Als de scherpte van je foto dan op het goede punt ligt, valt het hek dus niet binnen het scherptevlak. Gemakkelijker om de aandacht naar het onderwerp te trekken dus, en het hek weinig aandacht in je foto te geven.

Autofocus uit

Wanneer delen van het hek wel voor je lens zitten, kan het zijn dat je autofocus in de war raakt. Je wil het onderwerp áchter het hek scherp hebben, niet het hek zelf. Dus daar moet de focus liggen. Wanneer je autofocus gaat ‘zoeken’, of om dit bij voorbaat al te voorkomen, is het een goed idee om op handmatige focus over te schakelen.

Het kan soms ontmoedigend zijn, wanneer je foto’s wil maken maar er zit een hek in de weg. Maar houd moed, want mooie foto’s maken door een hek is te doen!

Wil je weten hoe je een mooie foto kunt maken door glas? Lees het hier!