Gratis nabewerkingsprogramma’s, (een Photoshop alternatief)

Adobe Photoshop is het meest bekende fotobewerkingsprogramma dat er is. ‘Photoshoppen’ is zelfs een werkwoord geworden. Maar het is geen goedkoop programma, en zelfs wanneer je het abonnement neemt, kunnen de kosten zich opstapelen. Is er een Photoshop alternatief?

Je kunt een abonnement nemen voor ongeveer 12 euro per maand, of het pakket in één keer aanschaffen voor ongeveer 130 euro. In beide gevallen krijg je dan wel Adobe Lightroom erbij. Maar wat als je je eerste stappen op het gebied van nabewerking wil maken, en misschien het liefst een gratis programma wil uitproberen. We geven je een aantal goede gratis nabewerkingsprogramma’s, en eventueel een alternatief voor Photoshop

alternatieven voor Photoshop

Gratis alternatief voor Photoshop: Pixlr

Dit programma is browser-based. Dat betekent dat je toegang krijgt via internet. Je kunt dus niet offline werken, al zijn er inmiddels goede pixlr-apps voor op je tablet of mobiel. In de webversie kun je verschillende lagen aanmaken, zoals we dat kennen van Photoshop. Ook hier krijg je een gereedschapskist tot je beschikking, vergelijkbaar met die van Gimp. Hierin vind je het penseel, de kloonstempel, en selectietools. Het nadeel van de online versie van Pixlr is een grote reclamebalk aan de rechterkant van het beeld. Deze beperkt je schermruimte. En Pixlr kan geen RAW verwerken. Maar over het algemeen een goed alternatief, ook wanneer je geen toestemming hebt om een programma te downloaden of werkt op een Chromebook.

Gimp

Gimp is een uitgebreid gratis fotoprogramma, en volgens velen een goed alternatief voor Photoshop. Je kunt veel bewerkingen uitvoeren. Zo heb je een gereedschapskist, lagen, maskers, filters, kleurbewerkingen etc. Bovendien kun je zelf nog plugins toevoegen, als je daar behoefte aan hebt. Je kunt zelfs sommige Photoshop plugins toevoegen. De interface lijkt zelfs wat op die van Photoshop, dus het is gemakkelijk om over te stappen.

Paint.NET

Paint.NET is een programma dat alleen werkt op Windows. Het is niet de oude, vertrouwde Paint die we nog kennen van de tijd dat we inbelden met een modem om toegang tot internet te krijgen. Met iets minder mogelijkheden dan de voorgaande programma’s, kun je met Paint.NET nog steeds veel bewerkingen maken. Met een plugin kun je gebruik maken van lagen, de kloonstempel is aanwezig en je kunt in batch bewerken. Minder mogelijkheden betekent in dit geval ook dat het gemakkelijk in gebruik is.

Photo Pos Pro

Dit programma biedt twee interfaces aan: één voor beginners en één voor gevorderde nabewerkers. Beginners kunnen kant en klare filters toepassen en eenvoudige kleurcorrecties, de gevorderde versies biedt meer mogelijkheden, vergelijkbaar met Photoshop. Met Photo Pos Pro kun je eigen filters creëren en deze opslaan voor later gebruik. Bovendien kun je ook batch toepassingen doen.  De gratis versie heeft wel een nadeel, want de maximale grootte voor bewerkte bestanden bij het opslaan is slechts 1,024 x 2,014 pixels. Met de pro versie kun je dit uitbreiden, maar die is niet gratis (maar wel voordeliger dan Photoshop).

alternatieven voor Photoshop

Andere alternatieven voor Photoshop

Andere alternatieven zijn Picasa, Photoplus of de gratis app van Photoshop, het meer eenvoudige Adobe Photoshop Express. De principes van de meeste programma’s zijn vaak min of meer hetzelfde, de interface is vaak licht op Photoshop gebaseerd. In alle gevallen is het een kwestie van wennen aan de workflow, maar deze gratis programma’s zijn prima alternatieven voor de low-budget (of no-budget) nabewerker.

Twijfel je of je wel wil nabewerken? Lees dit artikel eens!