Hoe fotografeer je bloesem?

Dankzij het zachte winterweer kunnen we er dit jaar extra vroeg van genieten: bloesem aan de bomen! Te gek om als onderwerp óf achtergrond te gebruiken in je fotografie.

Maar hoe fotografeer je bloesem? We bieden hulp.

bloesem, voorjaar

Hoe fotografeer je bloesem: wit of roze?

Bloesem is in principe de bloem van een boom. In Nederland spreken we dan vaak over fruitbomen. Appelbomen geven meestal roze bloesem, terwijl perenbomen vaak in het wit bloeien, net als pruimen. Magnolia is er in meerdere kleuren. Zitten er fruittelers bij je in de buurt? Dan weet je wat je kunt verwachten. Op verschillende plekken in Nederland, vooral daar waar veel fruittelers zitten, worden bloesemtochten georganiseerd. Vaak zijn deze in begin april. Sluit je bij hen aan om zeker te weten dat je genoeg onderwerpkeuze hebt.

Wat doe je met de belichting

Let op je belichting. Vaak zul je van onderaf naar boven fotograferen, en sowieso is de achtergrond meestal lucht. Dat is ook mooi, want het leidt niet af en zorgt ervoor dat de bloesem mooi tot zijn recht komt. Maar, doordat het onderwerp en de achtergrond beide licht zijn, wil je camera vaak onderbelichten. De gemiddelde belichting die de meters op je camera aangeven, zullen waarschijnlijk een te donkere foto geven. Zet de belichting dus handmatig iets hoger. Je wil graag het lichte, frisse van de bloesem in je foto vangen, dus je uiteindelijke foto mag ook licht en fris zijn.

Zorg voor een goede compositie

Zorg dat de bloesem centraal staat in je compositie. Kies het kader daar vervolgens op uit. Het kan best zo zijn dat er verder niets te zien is in je foto behalve bloesem, maar dat kan. De kleuren en details van de bloemen kunnen prima op zichzelf staan in een foto. Wil je toch andere elementen van de omgeving in je foto opnemen, zorg dan dat ze niet teveel afleiden en dat de bloesem centraal blijft staan in je foto. Let ook op de achtergrond. Daken, pergola’s etc leiden af, zeker als je ze half onscherp (door scherptediepte) ziet. Zoek ook naar interessante vormen en lijnen; die zijn zeker te vinden. Dat is meteen een goede oefening om je ‘fotografisch oog’ te trainen.

Ga macro

Een hele boom met bloesem is prachtig. Als je ergens rijdt of loopt, vallen deze bomen je vaak al van verre op. Maar uitvergroot (of ingezoomd) zijn ze ook prachtig. De kleuren en vormen van de blaadjes, maar ook de stampers zijn interessant om te fotograferen. Probeer dus eens macro. Fruitbomen zijn vaak niet zo hoog, dus ga voor laaghangende takken. Zo haalt je statief de juiste hoogte. Daarnaast trekt een boom in de bloesem vaak allerlei leven aan. Veel insecten komen op de bloemen af. Genoeg keuze voor een goede macrofoto dus.

Probeer verschillende soorten licht

Ook voor bloesem geldt dat het zachte licht van de vroege ochtend en de avond goed bruikbaar is, de zogenaamde gouden uren. Maar ook de middagzon kan de moeite waard zijn, mits je rekening houdt met de belichting. De blaadjes van de bloesem zijn vaak een beetje transparent, wat erg mooi is om in een foto te vangen. Kijk of je jezelf zo kunt positioneren dat je met tegenlicht fotografeert. Prachtig wanneer je de zon door de bloem ziet, waardoor de randen oplichten. Maar ook zachte bewolking werkt goed. Doordat het licht gelijkmatiger is, kun je de zachte kleuren nauwkeurig in je foto weergeven.

Bloesem als achtergrond

Natuurlijk maken de mooie, zachte kleuren ook een fijne achtergrond voor portretten. Fotografeer bloesem dus ook eens niet als onderwerp, maar als setting! Het is soms even zoeken naar een standpunt, omdat de bloesem vaak hoog zit, maar het levert een frisse, zomerse foto op. Bovendien kan de bloesem als een soort softbox fungeren, omdat het deels licht doorlaat. Maar ook de schaduwen die ze teweeg brengt kun je gebruiken, mits je de bloesem wel in je foto terugziet.

bloesem, voorjaar

Fotografeer bloesem in high key

Bloesem is van zichzelf licht van kleur. Je kunt daarom ook proberen om een high key foto van dit onderwerp te maken. High key fotografie betekent dat de foto heel licht is. Je kunt dit doen door de lichte (witte) bloesem te fotograferen tegen een lichte achtergrond. Een bewolkte lucht bijvoorbeeld. Probeer er wel voor te zorgen dat de foto niet overbelicht is.

De tijd van bloesem aan de bomen is een te gekke periode voor fotografen. Je weet nu hoe je de bloesem fotografeert. In bijna elk genre kun je er gebruik van maken. Doe dat, want voor je het weet is het voorbij!