Hoe krijg je de achtergrond zwart in je foto?

Ze worden ook wel eens ‘black foto’s’ genoemd; foto’s waarbij de achtergrond zwart is, en het onderwerp daardoor mooi tot zijn recht komt. Het wordt als het ware geïsoleerd. Hoe doe je dat?

Je ziet een egale, zwarte achtergrond vaak in low key foto’s. Zijn al die foto’s dan in een studio gemaakt? Het antwoord is nee, al kán dat natuurlijk wel. Maar het is minder ingewikkeld dan je denkt, en met deze tips kun jij ook je achtergrond zwart krijgen in je foto!

low key fotografie, black foto, blackphoto, online cursus fotografie, gratis fotografie cursus

Benodigdheden voor een zwarte achtergrond

Om een dergelijk ‘low key’ effect te kunnen bereiken, heb je een flitser nodig. Bij voorkeur één die je los van je camera kunt gebruiken, zodat je zelf kunt bepalen waar het licht vandaan komt. Een statief is aan te raden, zowel voor je camera als een statiefje voor de flitser (al zou je deze met de hand vast kunnen houden als je camera op statief staat). Een softbox helpt ook. Overigens hoeft een dergelijke setup helemaal niet zo duur te zijn, of je kunt het natuurlijk eens huren of lenen. Samen met je camera is dit alles wat je nodig hebt. Je kunt met vrijwel elk objectief aan de slag, je kitlens is bijvoorbeeld prima.

low key, zwarte achtrgrond

Wat is er in de achtergrond

Je hoeft niet perse voor een zwarte achtergrond te zorgen. Wat je in feite doet, is het omgevingslicht buitensluiten in je foto. Geen licht betekent geen beeld, dus zwart. Dit doe je door de belichtingsinstellingen van je camera te gebruiken. Op het moment dat de flitser dan heel kort oplicht, vangt het beeld alleen dat wat heel kortstondig door de flitser wordt verlicht. De rest is donker: een onzichtbare zwarte achtergrond dus.

Kies de juiste instellingen

Helaas is er ook hier geen standaard  ‘recept’ voor instellingen. Deze zijn namelijk grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Je zou eens kunnen beginnen met deze instellingen: ISO 100, diafragma op f/11 en een sluitertijd van 1/125. Maak een testfoto en beoordeel je foto op het scherm (zoom ook even in). Zie je nog details in de schaduwen? Kies dan een hoger f/getal of een snellere sluitertijd. Houd er rekening mee dat je niet boven de maximale synchronisatie snelheid komt (meestal rond 1/160 – 1/320, afhankelijk van het type camera).

low key, zwarte achtrgrond

Licht van meerdere kanten

Foto’s met een onzichtbare zwarte achtergrond worden ook vaak gebruikt voor productfotografie. In dat geval kan het misschien wenselijk zijn om het licht niet van één kant te laten komen, maar van meerdere kanten. Dat kan nog steeds met deze setup! Je kunt verschillende foto’s maken, waarbij je het flitslicht aan een andere kant van het onderwerp plaatst of vasthoudt. Later kun je de foto’s combineren in een bewerkingsprogramma, bijvoorbeeld Photoshop, en lijkt het of je meerdere lichtbronnen had.

Een onzichtbare zwarte achtergrond is dus stiekem helemaal geen zwarte achtergrond! Het resultaat is eenvoudig te bereiken, en kan zelfs met een budget flitser prachtig worden.