Je eerste camera kiezen: een keuzehulp

Klaar voor je eerste camera? Dan wordt het tijd om je te oriënteren op de verschillende soorten camera’s die er zijn. En dat zijn er heel wat!

Maar laat je niet ontmoedigen! We helpen je met het stroomlijnen van die keuze. Allereerst is het een goed idee om je af te vragen waar je de camera voor wil gaan gebruiken. Wil je je eerste stappen zetten op weg naar een nieuwe beroepskeuze? Wil je een nieuwe creatieve hobby? Of wil je op je werk iets extra’s kunnen aanbieden? We helpen je met je eerste camera kiezen!

Je eerste camera kiezen: aanbod

Welke camera je uiteindelijk kiest, is onder andere afhankelijk van je budget. Er zijn goede instap modellen verkrijgbaar. Fotografen die altijd Canon gebruiken zullen je waarschijnlijk vertellen dat Canon het beste is en je ab-so-luut voor Canon moet gaan. Maar een Nikon gebruiker zal je hetzelfde vertellen, net als die van Sony en Pentax. Eigenlijk zijn alle merken erg goed, en kun je beter per model gaan kijken welke bij jou past. Bedenk ook wat voor objectieven je eventueel wil aanschaffen. Omdat Nikon objectieven alleen op Nikon camera’s te gebruiken zijn (tenzij je een adapter koopt), blijven veel gebruikers trouw aan hun originele merk.
Vergeet in ieder geval niet dat het de fotograaf is die een (mooie) foto maakt, niet de camera. Natuurlijk is, over het algemeen, de kwaliteit van duurdere camera’s beter. Maar het is maar de vraag of je daar als beginnend fotograaf al iets van gaat merken. Uit deze soorten camera kun je, voor je eerste camera, bijvoorbeeld kiezen.

welke camera, camera kiezen, dslr, systeemcamera, spiegelreflex, compactcamera

DSLR of spiegelreflex camera

De afkorting staat voor Digital Single Lens Reflex. In principe werkt een digitale spiegelreflexcamera hetzelfde als zijn oudere, analoge broertje. Alleen bij een DSLR wordt gebruikt gemaakt van een sensor, terwijl een analoge camera een filmrolletje heeft. Binnen in een DSLR bevindt zich een spiegel. Deze stuurt het beeld in eerste instantie naar de zoeker (waar je doorheen kijkt) en klapt op op het moment dat je afdrukt. Dan wordt het beeld eventjes naar de sensor gestuurd: je foto is genomen. DSLR’s bestaan al lang en waren dan ook door de geschiedenis heen de voorlopers in de fotografie. Er zijn hierdoor veel verschillende objectieven op de markt, dus je hebt veel mogelijkheden. De technologie heeft zich betrouwbaar bewezen, je DSLR kan gemakkelijk vele jaren mee. Bovendien hebben DSLR’s, in verhouding tot hun meer elektronische concullega’s, een lange accuduur. Het nadeel is dat ze wat zwaar zijn, en ook best groot. Ze passen bijvoorbeeld niet in je zak. Bovendien richten de grote fabrikanten hun pijlen nu vooral op systeemcamera’s. Veel fotografen denken dat daar wellicht de toekomst ligt van digitale fotografie.

Welke camera kies je: een Nikon en Canon voorbeeld

Mijn allereerste camera was de Canon 1000D. Heerlijke vlieguren heb ik ermee gemaakt, en mooie foto’s ook. Slechte foto’s trouwens ook, al doende leert men. Met deze camera heb ik geleerd om niet meer op de automatische stand te fotograferen, maar zelf mijn instellingen te maken. De 1000D is inmiddels wel echt verouderd, maar de Canon 2000D is zijn opvolger. Echt een hele fijne instapcamera waar je prima een paar jaar mee vooruitkunt, zonder dat je een lening sf hoeft te sluiten. De foto’s op de automatische stand zijn mooi, maar het leukste is natuurlijk om te gaan experimenteren met handmatige instellingen. Dat is juist zo leuk aan een spiegelreflex.

Uiteraard is Nikon ook een heel goed merk, en een populaire eerste camera is de  Nikon D3500. De New York Times noemde het zelfs de beste beginnerscamera in 2021. En dat is niet voor niets. De beginnerscamera heeft een hele goede beeldkwaliteit biedt voor zijn prijs.  De batterij heeft een uitstekende levensduur, je verbindt het toestel makkelijk met je smartphone, 1080/60p-video met stille autofocus en intuïtieve bediening in een uiterst draagbare en lichte behuizing. Je kunt met deze camera ook echt even vooruit, zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten. 

Systeemcamera of spiegelloze camera

Spiegelloze camera’s, of systeemcamera’s, zijn enorm in opkomst. De ontwikkeling van deze toestellen is de laatste jaren hard gegaan, en inmiddels zijn ze er zelfs voor de professionele markt. De camera’s zijn meestal veel kleiner en lichter. Systeemcamera’s hebben, net als DSLR’s, verwisselbare objectieven. Maar deze camera heeft geen opklapbare spiegel in het binnenwerk zitten. Hierdoor zie je door de zoeker niet het werkelijke beeld, maar kijk je als het ware naar een klein schermpje. Vroeger waren DSLR’s sneller met scherpstellen en afdrukken, want  bij systeemcamera’s kon er wat vertraging zitten tussen wat er daadwerkelijk gebeurde en wat er in de zoeker te zien was. Inmiddels is juist de autofocus sterk ontwikkeld. Fabrikanten steken veel geld in de ontwikkeling van deze camera’s, waardoor er momenteel meer gebeurt op het gebied van systeemcamera’s in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. De sensors zijn grotendeels vergelijkbaar met die van DSLR’s, sommigen bieden zelfs nog meer megapixels. Ook zijn systeemcamera’s aanzienlijk kleiner en lichter, wat een voordeel is wanneer je veel op pad bent. Het nadeel is dat er voor systeemcamera’s over het algemeen nu nog minder (betaalbare) objectieven op de markt zijn. Bovendien is door alle technologie de accuduur korter.

Een goede spiegelloze camera voor starters

De Canon EOS M50 Mark II is een dikke aanrader voor iedereen die wil starten met een systeemcamera. Velen zeggen dat deze camera’s de toekomst hebben, dus waarom zou je er niet mee beginnen? Hoewel de M50 Mark II is bedoeld als instapmodel, beschikt hij over veel functies. Het spiegelloze ontwerp en het aanvullende compacte lenssysteem zijn aantrekkelijk voor op reis, en het aanraakscherm aan de voorzijde is handig voor selfies en vlogs. Het menusysteem van Canon is ook zeer intuïtief en bevat een gidsmodus om nieuwe gebruikers door de instellingen en functies te leiden. De beeldkwaliteit is uitstekend, met een fantastisch dynamisch bereik en foto’s die relatief ruisvrij blijven bij hogere ISO-niveaus, waardoor de camera geschikt is voor fotografie bij weinig licht.

welke camera, camera kiezen, dslr, systeemcamera, spiegelreflex, compactcamera

Compact camera

Een compactcamera, ook wel point-and-shoot genoemd, is een wat eenvoudiger toestel. Ook deze camera’s hebben geen spiegel, en zijn daardoor klein en lichtgewicht. Ze hebben geen verwisselbare objectieven, maar beschikken vaak over een zoomlens. Sommigen hebben zelfs een superzoom, die wel tot 30x vergroot. Op de meeste compactcamera’s kiest de camera de instellingen, al zijn er high-end compactcamera’s waarop je dit zelf kunt doen. Ze zijn dus vooral handig voor mensen die geen zin hebben om zich in de verschillende instellingen te verdiepen. Het voordeel is dat je altijd en overal direct kunt fotograferen, het nadeel is dat je weinig controle hebt over het beeld. Bovendien kun je je camera vaak nauwelijks uitbreiden, bijvoorbeeld met extra objectieven of externe flitsers. Ook zijn de sensors van compactcamera’s vaak kleiner. Hierdoor presteren ze minder goed in weinig licht en kun je weinig spelen met de scherptediepte (scherp portret met onscherpe achtergrond bijvoorbeeld).

Compactcamera: fijn voor fotografie én vlogs

De G7 X Mark III is klein genoeg om gemakkelijk in je zak te passen.  Hij kan opnamen van goede kwaliteit maken die meestal vrij blijven van zichtbare ruis, zodat uw beelden er niet korrelig uitzien. De G7 heeft een bedieningsring rond de lens zelf. Deze kan worden gebruikt als sluiter- of diafragmaregeling, afhankelijk van de modus, maar je kunt hem ook herprogrammeren om andere functies uit te voeren, waaronder zoomregeling, ISO-afstelling en EV-compensatie. Canon maakt goed gebruik van het touch screen. Alle menu’s kunnen op de tast worden geopend, je kunt vegen en zoomen bij het bekijken van foto’s en je kunt een scherpstelpunt kiezen door gewoon op het scherm te tikken. Met de G7 X voegt Canon een nieuwe functie toe, live streaming naar YouTube. Dit is enorm handig voor vloggers! Je hebt zowel een Image Gateway als een YouTube-account nodig om dit te laten werken. Het duurt echter maar een paar minuten om het in te stellen. Na een paar keer op een knop klikken en het wachtwoord autoriseren, stream je video van de camera rechtstreeks naar YouTube. Voor het vloggen heeft de camera ook een geweldig scherm dat je kunt opklappen zodat het naar je toe wijst als de camera op je is gericht. Hij is ook goed draagbaar, en opnamen die tijdens het lopen worden gemaakt, blijven keurig stabiel. Hij kan opnamen maken in 4k en FHD zonder crop.

Er tussenin: bridge camera

Om je eerste camera te kiezen, kun je natuurlijk ook voor een mooie middenweg gaan. Een bridge camera is een camera die zich onderscheidt van de compact camera’s door zijn uiterlijk, dat op een spiegelreflexcamera lijkt, met een zoomlens die je niet kunt verwisselen. Het zit eigenlijk tussen een compactcamera en een systeemcamera in. Je kunt veel instellingen handmatig maken. Een bridge camera beschikt bovendien meestal over een opklapbare flitser. Het objectief heeft meestal een sterke zoom en is vaak van prima kwaliteit. Bridge camera’s hebben ook geen spiegels, waardoor ze net zo licht van gewicht zijn als systeemcamera’s. Heb je geen zin in gedoe met losse objectieven? Of wil je in elk geval eerst eens een begin maken met het leren maken van de belichtingsinstellingen, zonder je ergens anders druk over te maken? Dan zou een bridge camera wel eens iets voor je kunnen zijn.

Een eerste camera kiezen lijkt een dicht oerwoud aan mogelijkheden. Maar het valt uiteindelijk heus mee! Welke camera bij jou past is, zoals gezegd, persoonlijk. Lees reviews en zoek op het internet naar foto’s. Ook kun je altijd eerst eens een camera huren of lenen. Veel succes!

Meer nieuwe apparatuur aanschaffen? Deze artikelen geven je tips!

Geheugenkaart voor de camera: welke kies je?
Welke lens kies je voor je camera?
Wanneer is een afstandsbediening voor de camera handig?