Je foto opslaan in Photoshop: de verschillende bestandsindelingen

Photoshop is enorm handig, want je kunt er je foto op oneindig veel manieren nabewerken. Maar welke bestandsindeling kies je bij het opslaan in Photoshop?

Er is een enorme lijst aan mogelijkheden Een greep uit de selectie: Photoshop indeling (PSB), Cineon, DICOM, IFF, JPEG, JPEG 2000, Photoshop PDF, Photoshop Raw, PNG, Portable Bit Map en TIFF (deze zijn voor 16-bits). We geven je de voor- en nadelen van de meeste voorkomende bestandsformaten waarmee je je foto kunt opslaan in Photoshop

photoshop, adobe photohop, bestandsindeling

JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) is de meest voorkomende bestandsindeling om voor foto het opslaan in Photoshop en standaard als het gaat om compatibiliteit. Het JPEG-bestandstype wordt vrijwel altijd en overal ondersteund, zowel op sociale media als e-mails en bijvoorbeeld in de printshop. Dit is dan ook het grootste voordeel aan JPEG. Maar, zijn mindere aspecten aan JPEG. Je foto wordt añtijd gecomprimeerd, waardoor de kwaliteit van je foto wat minder wordt wanneer je deze opslaat. Je kan met programma’s als Photoshop JPEG-bestanden wel in maximale kwaliteit opslaan, maar er is altijd een bepaalde mate van compressie. Bovendien kun je in JPEG geen transparante achtergrond opslaan; deze wordt dan wit.

PSD

PSD is het standaard Photoshop-formaat. Standaard staat deze voorgeselecteerd wanneer je een foto in Photoshop opslaat. Het voordeel aan PSD is dat het ondersteund wordt door alle programma’s van Adobe, zoals Illustrator en InDesign. Daarnaast behoudt PSD als één van de enige bestandstypen de verschillende lagen die je in Photoshop creëert. Het is dus vooral handig als je tussentijds je Photoshop project wil opslaan om er later nog eens verder aan te werken. Maar verder is de foto alleen te openen in Adobe programma’s en dus niet te bekijken in bijvoorbeeld de Windows Photoviewer. Als je klaar bent met je foto, kun je ‘m dus beter anders opslaan.

TIFF

Het Tagged-Image File Format (TIFF) is een bestandstype dat ontzettend flexibel is. TIFF is compatibel met vrijwel elk fotobewerkingsprogramma dat er is. Daarnaast ondersteunt het bestandstype een hele rits aan kleurstandaarden zoals CMYK, RGB, geïndexeerde kleuren en meer. TIFF ondersteunt net zoals PNG transparante achtergronden en kan dit zelfs op meerdere niveaus doen, waardoor je de mate van transparantie kunt instellen. En net zoals PSD kan TIFF de lagen in Photoshop onthouden zodat je deze later nog kunt bewerken. Uiteraard leidt dit er wel toe dat TIFF-bestanden relatief veel ruimte innemen. Veel fotografen kiezen voor TIFF om hun RAW bestanden met zo min mogelijk compressie op te slaan, bijvoorbeeld wanneer ze deze willen laten afdrukken.

PNG

PNG is een bestandstype dat de kwaliteit van je afbeelding niet vermindert wanneer je de afbeelding opslaat. Het type bestand is gebaseerd op het GIF-bestandstype, maar kent hogere bitrates en kan ook transparantie waarborgen. Dit maakt het een ideaal bestandstype om bijvoorbeeld afbeeldingen op het internet op te slaan, die geen achtergrond nodig hebben. Het nadeel aan PNG-afbeeldingen is dat ze vaak een relatief groot bestandstype zijn. Je kunt bij afbeeldingen die wel een achtergrond mogen kennen daarom beter een ander bestandstype gebruiken, aangezien je anders overbodig opslagruimte nodig hebt. Je website kan hier traag van worden en opslagruimte is meestal beperkt.

GIF

Je kunt je foto ook opslaan in Photoshop als GIF. Het Graphics Interchange Format (GIF) zijn bestanden die gecomprimeerd zijn zodat je ze sneller door middel van het internet kunt delen. PNG is een beter alternatief, omdat het afbeeldingen in hogere kwaliteit bewaart. GIF wordt vooral gebruikt wanneer er beweging aan een afbeelding toegevoegd wordt, bijvoorbeeld bij een animatie of een cinemagraph. De kwaliteit is minder hoog, maar dat is bij een GIF niet het belangrijkste; het gaat meer om het creatieve aspect.
GIF’s worden ook wel gebruikt om je foto te beschermen tegen diefstal, wanneer je deze online wil gaan gebruiken. Door een (transparante) GIF over de foto heen te leggen, is de foto beveiligd. Met de rechtermuisknop download een eventuele dief op die manier namelijk een leeg bestand. 

photoshop, adobe photohop, bestandsindeling

Je foto opslaan in Photoshop: de andere bestandsindelingen

De andere bestandsindelingen om waarin je je foto kunt opslaan in Photoshop worden vele malen minder gebruikt. Een geschiedenislesje: Cineon was een van de eerste mogelijkheden om digitale film vast te leggen in een computer. Het is gemaakt door Kodak aan het begin van de jaren ‘90. Jpeg2000 (of Jpeg2K) zou de verbeterde versie van Jpeg worden, waarbij minder verlies in kleur en kwaliteit zou zijn door compressie. Het bestaat echter al een hele tijd (zo’n 15 jaar) en de bestandsindeling is nooit echt populair geworden. De bestanden zijn vele malen groter dan Jpegs en misschien was dat voor die tijd, toen computers nog veel beperkter waren in opslagruimte, te veel. In elk geval is het nooit algemeen opgenomen geweest, niet door fabrikanten en ook niet door gebruikers. Portable Bit Map. BMP is een afkorting van Bitmap en is een bestandsformaat dat veel door Microsoft wordt gebruikt. Buiten Windows en Office kom je bitmaps nauwelijks tegen.

Welke bestandsindeling je kiest is persoonlijk. Nu ken je de verschillen en kun je zelf een keuze maken!

Meer leren over nabewerking? Lees: