Je standpunt is belangrijk in fotografie

In je enthousiasme kun je, als beginnend fotograaf, nog wel eens iets te hard van stapel lopen. Je maakt soms gewoon de foto waar je staat, zonder je af te vragen of een ander standpunt misschien beter is.

Het is daarom goed om even een momentje na te denken voor je afdrukt. Je kunt je dan afvragen of de compositie zoals je die hebt het mooiste is. Bovendien kun je erover nadenken of je standpunt het beste is. Als fotograaf zijn we immers geneigd om de camera naar ons oog te brengen en af te drukken. Maar misschien is er een interessanter alternatief te bedenken.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Kies je standpunt bewust; wat is je onderwerp?

Soms is er een landschap waarin verschillende dingen te zien zijn: je ziet een molen, een aantal koeien die leuk met elkaar aan het spelen zijn en ook nog een waterpartij. Bijvoorbeeld. Dat zijn allemaal verschillende onderwerpen. Zou je die allemaal in je foto willen hebben, dan loop je de kans dat je foto snel rommelig wordt, en dat de kijker niet weet waar hij eerst naar moet kijken. Kies daarom een onderwerp en bepaal dan waar je het beste kunt staan om dát onderwerp centraal te laten zijn in je foto. Het kan natuurlijk best zijn dat je de stoeiende koeien als onderwerp kiest, tegen de achtergrond van de molen. Wellicht zie je zelfs nog een stukje van het mooie landschap. Als de koeien maar zijn waar je je standpunt op hebt aangepast en de koeien moeten het lijdend voorwerp zijn.

standpunt, compositie, ooghoogte

Ooghoogte of niet?

Omdat wij als mens de wereld staand aanschouwen, ben je als fotograaf ook geneigd om de camera naar je oog te bewegen en een foto te maken. Maar om een foto interessanter te maken, kun je eens variëren met hoogte. Een landschapsfoto die je vanuit een laag standpunt neemt, waardoor je wat rotsen op de voorgrond krijgt, geeft diepte en perspectief aan je foto. Nu zie je pas goed hoe weids het landschap is. Foto’s van dieren kun je het beste maken vanaf ooghoogte. Zo heeft de kijker het meeste ‘contact’ met het onderwerp. Wat dus betekent dat je plat op de buik moet voor die schattige dwergkonijntjes. Hetzelfde geldt voor kinderen, als kun je daarvoor vaak op je knieen. Kies ook eens een niet alledaags standpunt. Recht naar beneden fotograferen in een trappenhuis kan bijvoorbeeld een te gek resultaat geven. Of recht naar boven in een dichtbegroeid bos.

Close up

Een macrolens, of voorzetlens, is ook leuk en je krijgt hier heel andere foto’s mee. Het geeft mogelijkheden om alledaagse onderwerpen anders in beeld te brengen. Ook hier is het wisselen van hoogte een leuk experiment. Ga eens op een opstapje staan en maak een close up beeld van wat fruit bijvoorbeeld. Sluit het onderwerp helemaal in in je kader zodat je nauwelijks nog herkent wat het is. Maar voor elk objectief geldt: ga eens heel dichtbij, zodat je anders naar het onderwerp kijkt en letterlijk een ander perspectief biedt met je foto’s.

standpunt, compositie, ooghoogte

Boor je eigen creativiteit aan

Om een te gekke foto te krijgen, moet je soms rare manoeuvres uithalen. Een foto van de kat aan de onderkant van de glazen tafel is niet eenvoudig (op je rug liggen, reflectie, de kat wil niet) maar kan hele grappige foto’s opleveren. Stap de kamer uit en fotografeer een tafereel door de deurpost, waarbij je de deurpost zelf in je compositie opneemt. Of vanaf buiten, door het raam. Je foto’s krijgen een ander sfeer, de kijker voelt zich nu ook een toeschouwer, een voyeur bijna. Of neem heel veel negatieve ruimte (lege ruimte zoals een muur of vloer) in je foto op. Dit geeft je foto wat drama!

Wees niet te snel tevreden met je standpunt

Wanneer je je camera naar je oog beweegt en je klaarmaakt om een foto te maken, wacht dan even een seconde. Probeer een stapje naar links te doen (eventueel in je hoofd) en naar rechts, naar voren en naar achteren. Hoe verandert je foto? Wordt het beter? Door jezelf aan te leren niet meteen in het wilde weg te gaan schieten, wordt je al kritischer. Dus klik niet meteen, maar geef jezelf even de tijd om de keuze van je standpunt (en vooruit, meteen ook compositie) bewust te maken.

Als je een tijdje oefent met het bewust kiezen van een standpunt, zul je zien dat het op een gegeven moment vanzelf gaat. Zo wordt je langzaamaan een betere fotograaf!