Kende je deze functies al in Lightroom?

Lightroom is een ontzettend handig en veelzijdig programma voor de bewerking van foto’s. Maar maak je eigenlijk wel optimaal gebruik van alle handige functies?

We kunnen ze niet allemaal noemen, want Lightroom kan een heleboel. Maar laten we een paar handige functies noemen, die je leven in de nabewerking van foto’s een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Lightroom, Adobe Lightroom, nabewerking

Belangrijk: de horizon rechtzetten in Lightroom

Een goede foto heeft een keurig rechte horizon. Lightroom heeft een soort ingebouwde waterpas, waarmee je heel nauwkeurig je foto kunt rechtzetten. Klik op het liniaal gereedschap en klik op een punt op de horizon in je foto. Houd de muisknop ingedrukt en sleep langs de horizon. Je ziet een lijn verschijnen, die netjes langs de horizon komt te liggen. Wanneer je je muis nu loslaat, zet het programma de foto netjes recht.

Rooster bedekking

Wil je je foto bijsnijden, en zo de compositie veranderen? Dan heeft Adobe een heel handige functie die je ongetwijfeld regelmatig zult gaan gebruiken. Wanneer je op de R toets klikt, komt er een rooster over je foto heen te leggen. Door op de O toets te klikken, verandert dit rooster en volgt het verschillende veel gebruikte compositieregels. Door Shift e en O te klikken kun je een van de rasters omdraaien, wat bijvoorbeeld handig is bij de gulden snede. Zo kun je dus je foto op een prettige manier bijsnijden, volgens één van de compositieregels.

cursussen, online cursus fotografie

Auto tone in Lightroom

Aan de rechterkant van het scherm staan veel schuifjes waarmee je gemakkelijk bewerkingen kunt maken op je foto. Daar bevindt zich ook het schuifje voor de toon, met daarboven de tekst ‘auto tone’. Hiermee past het programma de kleurtint aan zoals het programma denkt dat het goed is. En vaak is dat een heel mooi uitgangspunt!

Je foto beoordelen

De letter F toets heeft ook een handige functie. Als je de foto even in zijn geheel wil zien, omdat je bijna klaar bent bijvoorbeeld, kun je op de F-toets drukken. De afbeelding komt dan beeldvullend in je scherm. De L doet iets soortgelijks als de F, maar de foto wordt niet groter. Wel wordt de afleidende omgeving als het ware even gedimd. Druk één keer op de L-toets en de balken aan de zijkant worden grijs. Wanneer je de L nogmaals aantikt wordt de hele omgeving zwart, met uitzondering van je foto. Om terug te gaan naar de Lightroom omgeving druk je nogmaals op L.

Lightroom, Adobe Lightroom, nabewerking

Bewerkingen terugzetten: schuifjes resetten

Soms ben je lekker aan het spelen met de schuifjes met verschillende functies. Ook heel vaak is het effect uiteindelijk niet mooi, en wil je het schuifje weer naar het beginpunt hebben, even helemaal resetten. Je hoeft deze dan niet terug te slepen, maar door te dubbelklikken op de naam (en dus functie) van het schuifje zet je ‘m weer op nul.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere handige Lightroom functies. Welke is jouw favoriet?

Meer bewerking? Lees:
Een watermerk in de foto plaatsen
Doordrukken en tegenhouden
Verwijder ruis door een hoge ISO