Kies het juiste fotopapier voor afdrukken

Hoe fijn is het om zo nu en dan eens een ‘echte’ foto in je hand te houden? In elk geval ziet je foto er afgedrukt heel anders uit dan op een computerscherm. Er zijn een aantal verschillende soorten fotopapier die je kunt kiezen. Welke is het meest geschikt voor jouw foto?

Of je je foto’s nu laat afdrukken, of zelf een goede fotoprinter hebt aangeschaft, de keuze voor een bepaald soort papier zul je moeten maken. Kies het juist fotopapier om je foto’s af te drukken, die past bij jouw foto’s.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Fotopapier vs. gewoon papier

Waarschijnlijk hoeven we je niet uit te leggen dat kantoorpapier niet bijzonder geschikt is om foto’s af te drukken. Natuurlijk kun je het inzetten als test, maar het resultaat is vele malen minder dan bij fotopapier. Dat komt omdat fotopapier speciale deklagen (coatings) bevat, die ontworpen zijn om de piepkleine inkt druppeltjes die een inkjetprinter afvuurt vast te houden. Op het ruwe oppervlak van gewoon papier vloeien die druppeltjes in elkaar over, waardoor de kleuren uitlopen en de afdruk minder scherp wordt. De kleuren komen niet goed tot zijn recht en het papier zal gaan krullen doordat er teveel natte inkt op zit.

Waaruit bestaat fotopapier

Fotopapier bestaat uit een onderlaag (de drager) waarop de coatings in dunne laagjes worden aangebracht. Die onderlaag kan van gewoon papier zijn, dat gemaakt wordt uit cellulose (hout celstof) die uit bomen wordt gewonnen. Voor duurdere soorten wordt ook wel papier uit katoenvezels gebruikt, dat beter bestand is tegen vergeling. Het wordt ook wel lompenpapier (in het Engels rag) genoemd, hoewel die naam eigenlijk alleen gebruikt zou mogen worden voor papier dat uit linnen en niet van katoen is gemaakt. Soms wordt ook canvas als drager gebruikt. Bij glanzend fotopapier is de onderlaag meestal gemaakt van kunststof. Voor de bovenlaag heb je verschillende keuzes.

fotopapier, papier, afdrukken, printen

Zijdeglans als bovenlaag

Deze bovenlaag is erg populair, omdat de kleurechtheid groot is en witte en zwarte tinten goed tot hun recht komen. Het heeft een kleine reflecterende gloed en een subtiele textuur. Zijdeglans wordt veel gebruikt voor bruidsreportages en portretten.

Hoogglans

Voor een gladde, zachte afwerking met hoog verzadigde kleuren is hoogglans geschikt. Het geeft een hedendaags gevoel aan je foto, wat het bijvoorbeeld goed doet bij straatfotografie. Hoogglans biedt de grootste kleuren diversiteit, maar ook reflectie. Bovendien zijn vingerafdrukken en vetvlekken gemakkelijk zichtbaar.

Mat fotopapier

Dit soort papier is erg geschikt voor pastelachtige kleuren. Het papier geeft geen reflectie en heeft een subtiele textuur. Niet aan te raden voor dichte schaduwen of veel diep zwart. Bovendien heeft het papier van nature wat minder contrast dan hoogglans. Daarom wordt het veel gebruikt voor grote portretten. Mat fotopapier absorbeert ook iets meer inkt dan de glanzende varianten.

fotopapier, papier, afdrukken, printen

Fine art

Een losse categorie is fine art fotopapier. Dit is een stuk dikker en lijkt op papier voor tekeningen en waterverfschilderijen. Het heeft een sterke textuur. Fine Art is geschept papier. Ze hebben geen chemische witmakers en zijn dus altijd wat geler van kleur. De houdbaarheid van het papier is vele malen langer dan die met een plastic coating. Daarom worden dit soort papieren ook wel met “museum-kwaliteit” aangeduid. Fine Art papier heeft altijd een mat oppervlak. Het is, vanwege de zware kwaliteit, een stuk prijziger dan ‘gewoon’ fotopapier.