Lange sluitertijden: creëer een melkachtig effect in bewegend water

Bewegend water wordt vaak gefotografeerd met een lange sluitertijden. Het water krijgt dan een melkachtig zijde effect. Hoe doe je dat?

Daarvoor is het wel handig om iets van sluitertijden te begrijpen. We helpen je op weg, zodat jij ook melkachtig water kunt fotograferen.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Hoe werkt sluitertijd

Wanneer er een foto gemaakt wordt, gaat de sluiter in je camera open. Hierdoor wordt licht doorgelaten, dat vervolgens op de sensor valt en een beeld creëert; je foto. Hoe lang de sluiter open staat, de sluitertijd, bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht erop valt en hoe lichter je foto wordt. Natuurlijk afhankelijk van de andere belichtingsinstellingen, diafragma en ISO.

Bewegingsonscherpte door lange sluitertijden

Bewegingsonscherpte wordt veroorzaakt door een lange sluitertijd. Doordat de sluiter iets langer open staat, ga je beweging in de foto zien, als onscherpte. Dat kan beweging zijn van een onderwerp, bijvoorbeeld een snel bewegend dier of auto. Maar het kan ook van je hand zijn, door kleine trillingen wanneer je geen statief gebruikt. Bij hele lange sluitertijden zie je heel veel beweging.

bewegingsonscherpte, motion blur, lange sluitertijd

Melkachtig water is bewuste bewegingsonscherpte

Het melkachtige effect van het water is ook bewegingsonscherpte, maar dan opzettelijk. Het is hiervoor belangrijk dat het water in beweging is, al is het maar een klein beetje. Door de sluitertijd heel lang te zetten, wordt het bewegende oppervlak onscherp, en krijg je dat witte effect.

Lange sluitertijden, te veel licht?

Hoe lang je de sluitertijd moet zetten, is afhankelijk van het effect dat je wil bereiken en de snelheid waarmee het water beweegt, en van de brandpuntsafstand van je objectief. Laten we er even vanuit gaan dat je minimaal 1 seconde nodig hebt. Dan kun je het diafragma kleiner zetten (een groter f/getal) en de ISO zo laag mogelijk. Maar zelfs als je deze beide op hun minst lichtgevoelig zet (of op auto), zal je foto overdag nog overbelicht zijn.

Gebruik een ND filter voor melkachtig water in je foto

Daarom zul je, in de meeste gevallen, voor het echte melkachtige effect een ND filter moeten gebruiken. Dit Neutral Density filter houdt een deel van het licht tegen, waardoor je met extreem lange sluitertijden kunt fotograferen. Hoe sterk je ND filter moet zijn en hoe het precies werkt, lees je hier.

bewegingsonscherpte, motion blur, lange sluitertijd

En een statief

Je wil natuurlijk niet dat je hele foto onscherp is. Alleen het wateroppervlak. Daarom is het, met een lange sluitertijd, belangrijk om een statief te gebruiken. Eventueel kun je je camera op een andere,stevige ondergrond zetten maar een statief is het handigst. Uit de hand lukt het in elk geval niet.

Nu is het slechts een kwestie van uitproberen hoe lang je de sluitertijd wil zetten. Voor een redelijk rustig meer zul je een veel langere sluitertijd nodig hebben dan voor een snelle waterval. Maak verschillende foto’s en kijk wat je mooi vindt. Heb je een langere sluitertijd nodig dan de maximale sluitertijd mogelijk in je camera? Dan kun je de bulb modus gebruiken, waarbij je zelf bepaalt wanneer de sluiter open en weer dicht gaat.