Lid worden van een fotografieclub is een fantastisch idee!

Overal in het land zijn fotoclubs, een groepje mensen met een gedeelde passie voor fotografie. Het is een heel goed idee om eens met z’n allen op pad te gaan.

Natuurlijk is het af en toe heerlijk om er in je eentje op uit te trekken. Maar lid worden van een fotografieclub heeft ook enorm veel voordelen!

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Samen kritisch naar je foto’s kijken

Het is leuk als mensen je werk mooi vinden. Maar als je vraagt wát ze mooi vinden aan de foto, of wat ze minder mooi vinden, kom je bij familie en vrienden vaak niet veel verder. Wanneer je lid wordt van een fotografieclub wel. De andere leden kijken met een frisse blik naar je foto’s en zullen er hun eerlijke mening over geven. Meestal worden fotoclubs geleid door zeer ervaren fotografen, die naar andere dingen kijken dan je familieleden. Door te kijken naar wat er beter kan, zul je als fotograaf groeien. Tenzij je een ongelofelijk natuurtalent bent is fotografie een proces waar je, door ervaring en vallen en opstaan, beter in wordt.

Lid worden van een fotografieclub haalt je uit je comfortzone

De meeste fotografie clubs zijn breed georiënteerd en zijn gericht op fotografen met verschillende interesses en disciplines. Dat betekent dat je, als landschapsfotografie je ding is, ook te maken krijgt met mensen die portretten juist interessant vinden. Maar ook daar kun je van leren. Door eens door de bril van een portretfotograaf naar je landschapsfoto’s te kijken, krijg je hele andere inzichten. Misschien raak je zelfs wel enthousiast over een andere tak van sport. Uit je comfortzone stappen is spannend, maar niemand wordt een geweldig fotograaf door altijd op safe te spelen.

Deel je passie met mensen die je begrijpen

De meeste goede foto’s vereisen een flinke portie geduld. Soms moet je verschillende keren naar een plek terugkeren om een goede foto te kunnen maken. Vaak ben je afhankelijk van omstandigheden die je niet volledig in de hand hebt, zoals het weer of het al dan niet tegenkomen van een goed onderwerp. Als je dan een goede foto weet te maken, overvalt je vaak een licht euforisch gevoel. Dat je, wanneer je alleen bent, met niemand kunt delen. Niemand weet hoeveel moeite je hebt gedaan om die prachtige foto te maken, die je familie als ‘heel mooi hoor!’ bestempeld en vervolgens weglegt om over te gaan op iets anders. Hoe leuk is het dan om dit halleluja-moment te kunnen delen met anderen, die precies weten hoeveel moeite het heeft gekost en die precies begrijpen hoe het voelt als alles op het juiste moment op de juiste plaats samenkomt?

Kennis over apparatuur uitbreiden

Verschillende fotografen hebben verschillende camera’s en verschillende objectieven. Plus andere toffe gadgets die je nog niet kende maar die je absoluut moet hebben. Bovendien pikt iedereen her en der wat informatie ergens op en voor je het weet heb je een hele bak aan kennis en ervaringsdeskundigen bij elkaar. Je kunt zelfs eens een dag elkaars apparatuur gebruiken, zodat je kunt kijken of een ander merk of model geschikt is voor je. Bovendien kun je nog wel eens tweedehands apparatuur op de kop tikken, van een clublid dat datgene wat jij wil hebben niet vaak gebruikt. Zo weet je waar het vandaan komt en of er goed voor de spullen is gezorgd.

Goed voor je motivatie

Soms heb je even niet veel ideeën, of heb je geen idee wat voor nieuw fotografieproject je nog eens zou kunnen opstarten Of gewoon even geen zin. Dan is een fotografieclub een uitkomst. Er zijn vaak gemeenschappelijk projecten of opdrachten. Hierdoor wordt je uitgedaagd, want je wil natuurlijk wel met iets goeds terugkomen! Ook is het kijken naar het werk van anderen een goede inspiratiebron. Het brengt je op nieuwe ideeën, bij nieuwe locaties en in contact met mensen die je anders misschien niet was tegengekomen. Als daar geen inspiratie uit voortkomt!

fotografieclub, club, vereniging, groep

Lid worden van een fotografieclub brengt je op nieuwe plekken

Veel fotoclubs organiseren reisjes of dagtrips. De locaties die hiervoor gekozen worden zijn meestal uitvoerig onderzocht en afgewogen. Ze zijn uiteindelijk uitgekozen omdat ze fotogeniek zijn, meestal voor fotografen uit verschillende disciplines. Zo kom je op de beste plekken terecht, samen met je clubgenoten. Vaak zorgt dat ook nog voor een gezonde competitieve factor, waardoor je extra gemotiveerd wordt om met de allerbeste foto van die plek thuis te komen.

Super leuk!

Het is uiteindelijk gewoon heel leuk om lid te worden van een club. Praten over ISO en stops, zonder uit te hoeven leggen wat het is, is leuk en leerzaam. Iedereen heeft dezelfde passie, dus je hebt al iets met elkaar gemeen. Zo kunnen, dankzij fotografie, vriendschappen voor het leven ontstaan!