Lifestyle fotografie, wat is het precies?

Lifestyle fotografie is een manier van fotografie waarbij je vooral dingen vastlegt. Je registreert het leven van mensen (of dieren), hun lifestyle.

Dat is natuurlijk enorm breed, en verschillende genres van fotografie zouden onder deze noemer kunnen vallen. Bovendien kan het een uitdaging zijn om interessante foto’s te maken. We duiken erin: lifestyle fotografie, wat is dat precies?

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Verschil lifestyle fotografie met documentaire fotografie

Klinkt dit je in de oren als documentaire fotografie? Toch zijn er zeker verschillen. Binnen documentaire fotografie vallen alle soorten van fotografisch werk die streven naar het vastleggen van gebeurtenissen of omstandigheden die relevant zijn voor mensen. Dat kunnen gebeurtenissen zijn die belangrijk zijn voor onze geschiedenis, of de geschiedenis van een bepaalde groep, maar ook sociaal cultureel. Lifestyle fotografie is juist het vastleggen van het alledaagse, van rituelen. Hiermee maak je een mooi document voor de betrokkenen, en natuurlijk mooie foto’s.

Hoe pak je lifestyle fotografie aan

Het volgen van het alledaagse leven van mensen klinkt eenvoudig. Je hoeft immers alleen maar aanwezig te zijn, en te registreren wat er gebeurt nietwaar? Maar vergeet niet dat er in het alledaagse leven van veel mensen ook heel vaak niets gebeurt. En dan kom je met lege handen thuis. Plan dus je shoot wel en overleg goed met de betrokkenen. Ontbijt rituelen zijn vaak momenten waar wat te halen valt, net als bedtijd. Zeker wanneer je met kinderen te maken hebt.

lifestyle, lifestyle fotografie

Lifestyle fotografie: zorg dat je klaar staat

Bereid je dus goed voor, maar wees ook klaar voor het onverwachte. Wanneer je lifestyle fotografeert kun je niet teveel regisseren, anders is het immers niet meer registreren van het alledaagse. Dat betekent dat je soms snel zult moeten reageren. Zorg dus dat je camera standby is en wees alert.

Pas je aan aan de lifestyle van je onderwerp

Bij lifestyle fotografie heb je in de regel te maken met mensen en hun gewoonten. Wat die gewoonten zijn hangt heel erg af van de samenstelling van de groep mensen. Is het een gezin met kleine kinderen? Dan is een andere aanpak vereist dan bij volwassenen. Zijn er huisdieren bij betrokken? Dan moet je daar ook rekening mee houden. Bij kinderen en dieren is de spanningsboog korter en ze zijn sneller moe. Het heeft geen zin om daar tegen te vechten, ga er liever slim mee om. Kies een goed tijdstip en zorg dat je klaar voor de start bent. Zorg dat je informatie hebt, zodat je eventueel props mee kunt nemen die bij hen passen. Het heeft geen zin om een bordspel klaar te zetten als de kinderen alleen maar van videogames houden.

Personen? Zorg voor interactie en emotie

Wanneer je personen in je lifestyle foto’s opneemt (wat vaak zo is) kan interactie en emotie je foto’s beter maken. Iedereen moet als zichzelf op de foto staan, want anders komt het al snel te geregisseerd over. Dit gaat het beste als je onderwerpen iets te doen hebben. Laat ze elkaar bijvoorbeeld kietelen, knuffelen, met elkaar spelen of gewoon lopen. Kies dan de momenten uit die volgens jou mooi zijn om te fotograferen. Maar let wel op je sluitertijd, bij beweging is deze al snel te langzaam. Dat zorgt voor bewogen foto’s en dat wil je natuurlijk niet. Zet indien nodig je ISO waarde omhoog en wees niet bang voor ruis. Als je belichting goed is, zie je de ruis bijna niet (dit is wel afhankelijk van je camera). En een beetje ruis is niet erg als je foto voor de rest mooi scherp is, en beter wat ruis dan het moment missen!

lifestyle, lifestyle fotografie

Breng variatie in je foto’s aan

Wanneer je foto’s maakt van verschillende personen die iets aan het doen zijn, zoals dat bij lifestyle fotografie vaak het geval is, heb je snel de verleiding om totaalbeelden te maken waarin je alles overzichtelijk opneemt. Maar vergeet ook de details niet. Die kunnen juist enorm bijdragen aan het verhaal dat je vertelt. Hetzelfde geldt voor je standpunt. Je hoeft niet alle foto’s van ooghoogte te nemen. Om originaliteit in je foto’s te brengen, is het een leuk idee om te variëren. Dus door de knieën of op de trap. Ook leuk: een foto door de deuropening of door het raam!

De komende paasdagen breng je misschien met de familie door. Neem je camera mee en maak wat mooie lifestyle foto’s. Kun je direct oefenen!