LiveView gebruiken: 9 tips om onscherpe foto’s te voorkomen

Tenzij je bewust koos voor onscherpte in je foto, kunnen we een onscherpe foto als mislukt beschouwen. Er is dan ook niets zo vervelend als na een dagje fotograferen erachter komen dat een groot deel van je foto’s onscherp is. Om dit te voorkomen kun je LiveView gebruiken.

Goed nieuws: je kunt LiveView gebruiken om onscherpe foto’s te voorkomen. Op de meeste DSLR’s kun je het LCD scherm achterop je camera activeren, om daarop te zien wat er door de lens te zien is. Zie het als een digitale viewfinder. Dit noem je LiveView. In de meeste gevallen kun je hierop direct zien hoe je foto verandert wanneer je andere belichtingsinstellingen kiest. Ook zie je de scherptediepte veranderen.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

LiveView gebruiken: 9 tips om onscherpe foto’s te voorkomen

  1. Je kunt met LiveView inzoomen. Hiervoor bevinden zich knoppen voor op je camera, of sommige schermen hebben touch screen. Zoek het eventueel op in de handleiding van je camera. Door op het onderwerp in te zoomen kun je veel nauwkeuriger checken of het scherp is. Het grote voordeel is dat je tot 5 keer in kunt zoomen op je focuspunt. Het verschil tussen de scherpte op de neus of op de ogen is zo veel duidelijker.
  2. Met LiveView kun je nauwkeurig handmatig scherpstellen. Sommige objectieven hebben geen autofocus of sommige fotografen vertrouwen de autofocus niet. Door wederom in te zoomen, kun je heel precies handmatig scherpstellen.
  3. Nauwkeurig de scherptediepte bepalen. Op sommige modellen is de daadwerkelijke scherptediepte dus niet te zien. Maar indien dit wel het geval is, kun je deze gemakkelijk verleggen en dus zelf exact het scherpstelpunt bepalen.
  4. Op de grond of in de lucht: foto’s maken vanuit lastige hoeken wordt gemakkelijker. Lig je bijvoorbeeld op de grond, dan zou je in een hoek door de zoeker moeten kijken. Het is geen prettige houding en geeft geen goed beeld. Met LiveView kun je je veel vrijer bewegen.
  5. Direct je foto beoordelen, nog voor je afdrukt. Waar je voorheen nog weleens test foto’s moest maken om te beoordelen of bijvoorbeeld de witbalans goed was, kun je nu je foto direct zien. Zoals ‘ie wordt. Wil je nog iets bijstellen? Dan zie je meteen de verandering op je scherm, terwijl je dat doet.
  6. Je bent niet meer (alleen) afhankelijk van je belichtingsmeter. Als je in LiveView de belichtingsinstellingen bijstelt, zul je in de meeste gevallen direct de veranderingen zien. Zo kun je de sfeer die je in je foto’s wilt creëren, nauwkeurig instellen. En soms wijkt die af van de belichtingsmeter, door een creatieve keuze.  
  7. Je kunt het histogram in beeld houden, waardoor je meteen kunt controleren of je niet in over- of onderbelichting gaat. Bovendien zie je direct hoe het histogram verandert wanneer je je belichtingsinstellingen aanpast.
  8. Het gebruik van rasters is gemakkelijker. Deze zie in sommige gevallen ook in de zoeker, maar in LiveView zijn ze beter toe te passen.
  9. Het maken van de foto is stiller. Zodra je LiveView inschakelt wordt de spiegel omhoog geklapt om het licht op de sensor te laten vallen. Maak je een opname dan blijft alleen het geluid van de sluiter over, dat een stuk minder heftig is. Helaas geldt dit niet voor alle camera’s, want in sommige gevallen klapt de spiegel voor het maken van de opname nog even open, om scherp te stellen of het eventuele flitslicht te meten.

LiveView is bijvoorbeeld ook heel handig voor macrofotografie. Meer lezen over macro? Lees: Macrofotografie voor beginners: praktische tips