Maak een mooi zelfportret

Als fotograaf bevinden we ons meestal achter de camera. Maar juist als fotograaf wil je ervoor zorgen dat je een mooi zelfportret hebt, bijvoorbeeld als profielfoto op social media.

Je hebt zat mooie foto’s van de mensen in je omgeving, maar zelf sta je er nooit eens leuk op. Terwijl een mooi zelfportret uitstekend kan dienen als uithangbord voor je fotografie. Met deze tips zorg je voor een mooi zelfportret of een te gekke profielfoto.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening voor je zelfportret

De meeste camera’s hebben een zelfontspanner, die je tot op 10 seconden kunt instellen. Dat geeft je voldoende tijd om je positie in te nemen. Zorg dat je eerst scherpstelt op het punt waar je gaat staan. Je kunt iemand als stand-in gebruiken, of een voorwerp op de juiste plaats (en juiste hoogte) neerzetten. Komt die grote teddybeer van de kermis ook nog eens van pas. Afstandsbedieningen zijn nog makkelijker, want hiermee kun je de timing beter regelen. Zo kun je ook foto’s van jezelf maken terwijl je springt, of jezelf in een andere ingewikkelde houding manoeuvreert. Bovendien kun je met de meeste afstandsbedieningen ook scherpstellen, op dezelfde manier als de ontspanknop van de camera. Half indrukken dus. Je hebt draadloze afstandsbedieningen voor sommige camera’s (met Wifi) of afstandsbediening die met een kabeltje aan je camera verbonden zijn. Ze kosten vaak niet eens zo veel.

zelfportret, profielfoto, portret, portretfotografie

Voor elk portret: zorg voor mooi licht

Elke foto, en helemaal elke portretfoto, is gebaat bij goed licht. Zo ook jouw eigen profielfoto. Laat dat een belangrijk criterium zijn voor je opstelling aangezien je onderwerp al bekend is: jij zelf. Fantastisch licht tilt je foto naar een hoger niveau en geeft deze een professionele uitstraling. Besteed daar dus veel aandacht aan, of het nu daglicht is (bijvoorbeeld van een raam) of kunstlicht.

Zelfportret maken? Zorg dat je er goed uitziet

Ook al ben je maar alleen aan de slag, in je eigen huis of thuisstudio: zorg dat je er piekfijn uitziet. Je foto wordt door vele ogen gezien en moet een mooie weergave van jezelf worden. Niet alleen foto technisch.

Kies een kleine scherptediepte

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de scherptediepte: de afstand van jou als onderwerp tot de camera, de brandpuntsafstand en de diafragma opening. Met een (relatief) kleine scherptediepte wordt de achtergrond onscherp en gaat alle aandacht naar jou als persoon uit. Zorg dat je scherpstelt op de ogen, want met een kleine scherptediepte vallen die al snel buiten het scherptevlak.

Poseren voor een zelfportret

Het lastigste voor alle vormen van fotografie waar mensen met gemoeid zijn (met uitzondering van professionele modellen), is poseren. En zelf zul je daar ongetwijfeld ook een flinke uitdaging aan hebben. Doe van tevoren inspiratie op, zodat je al ideeën hebt voor je begint. Kijk welke portretten (dat hoeven niet eens perse zelfportretten te zijn) je mooi vindt. Denk ook na over stijl en nabewerking. Gun jezelf wat tijd om gewend te raken aan de situatie. Ook al ben je alleen, het is nog steeds gek om poses aan te nemen voor een camera. Maar na een tijdje wordt het makkelijker, dus hou even vol.