Macrofotografie met een tussenring

Macrofoto’s geven een andere blik op de wereld, doordat je het onderwerp sterk vergroot. De meeste fotografen gebruiken een macro objectief, maar je kunt ook aan de slag met een (of meerdere) tussenring.

Een macro objectief is immers niet goedkoop. Misschien wil je eerst eens proberen of macrofotografie wel iets voor jou is. Een tussenring biedt uitkomst. We leggen het uit.

online fotografie cursus, fotografie cursus, online fotografie cursus gevorderden

Wat is macrofotografie?

Macrofotografie is in principe het fotograferen van kleine dingen. De bedoeling is om details van dat ‘kleine ding’ zo groot mogelijk af te beelden. Een echte macrolens kan 1:1 afbeeldingen maken: het onderwerp is daadwerkelijk zo groot als op het signaal naar de sensor. Wanneer het beeld op sensor (of film, bij analoog) groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie. Is de sensor kleiner, dan spreken we officieel van close up. Maar, over het algemeen is de term ‘macro’ gebruikelijk voor alle sterke vergrotingen.

Wat is een tussenring

Een tussenring is simpelweg een verlengstuk voor je lens. Een tussenring is alleen bedoeld om dichterbij je onderwerp te kunnen komen en alsnog scherp te kunnen stellen. Er zit geen glas in, het is een verlengstuk dat tussen de lens en de camera geschroefd kan worden, zodat je van dichterbij kan focussen. Hoe werkt het?

tussenring, macro, macrofotografie

Het heeft alles te maken met brandpuntsafstand

Elk objectief heeft een bepaalde brandpuntsafstand of, in het geval van een zoomlens, kan elke lens bewegen tussen vooraf vastgelegde brandpuntsafstanden. Een groothoek objectief heeft een kleine brandpuntsafstand, een tele objectief een grote. In principe is de brandpuntsafstand letterlijk de afstand tussen de sensor van je camera (waar de lichtstralen samenkomen) en het midden van het objectief.

Scherpstellen en brandpuntsafstand

Binnen die brandpuntsafstand kun je scherpstellen. Maar soms komt een voorwerp te dichtbij, of is het te ver weg om scherp te kunnen krijgen. Bij sommige macro zoomlenzen moet je bijvoorbeeld een knop omzetten, zodat je dichterbij scherp kunt stellen. Uiteraard heeft ook de instelling van het diafragma hiermee te maken, want die bepaalt immers de scherptediepte.

Minimale scherpstelafstand wordt korter met een tussenring: macro

Het idee van de tussenring is gebaseerd op het principe dat hoe groter de afstand tussen je objectief en sensor wordt, des te korter de minimale scherpstelafstand wordt. Je kunt dus dichterbij komen en toch nog scherp stellen. Daarmee kun je dus meer ‘vergroting’ uit je lens halen. Dichterbij is immers alles groter.

Wat doet een tussenring dan precies?

Om die afstand te veranderen kun je tussenringen gebruiken. De tussenring maakt de afstand tussen het objectief en de sensor groter.  Hoe groter de afstand tussen je objectief en sensor wordt, des te korter de minimale scherpstelafstand wordt. Daarmee wordt de vergrotingsfactor ook groter. Door je lens te verlengen kun je je onderwerp dus dichterbij je lens plaatsen. Je kunt meerdere tussenringen plaatsen om dat effect nog groter te krijgen.

tussenring, macro, macrofotografie

Voordelen van tussenringen

Tussenringen zijn over het algemeen genomen redelijk voordelig. Er zit immers weinig technologie in, het is ‘slechts’ een verlengstuk. Met tussenringen kun je dan ook op een voordelige manier macrofotografie uitproberen. Afhankelijk van de tussenring die je aanschaft zul je wel of niet het diafragma kunnen instellen of automatisch kunnen focussen. Degene met meer technologie (dus bijvoorbeeld autofocus) zijn ook meteen een beetje duurder.

Nadelen van tussenringen

Het nadeel van tussenringen is dat je niet meer ver weg scherp kunt stellen. Bovendien is de kwaliteit van je foto wanneer je gebruik maakt van tussenringen vaak minder wanneer je je diafragma helemaal open hebt. Je zult dus iets moeten knijpen, wat lichtverlies oplevert. Vaak wel 3 tot 4 stops, wat zonde kan zijn van je mooie, lichtgevoelige objectief.