Mensen uit je foto houden, drie manieren

Zeker op drukbezochte plaatsen kan het een enorme uitdaging zijn om mensen uit je foto te houden. Ze staan immers de hele tijd in beeld! Toch kan het, met deze tips.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de mensen in je foto op te nemen. Bij een toeristische trekpleister bijvoorbeeld kan dat uitstekend werken. Maar soms wil je gewoon de mensen helemaal uit je foto houden.

Dat kan, en wel op drie manieren.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Mensen uit je foto houden: een lange sluitertijd

Voor deze manier heb je een statief nodig. Bovendien moet je enigszins begrijpen hoe je handmatig instellingen maakt op je camera. Het werkt voornamelijk als de mensen die je foto verpesten wandelen. Wanneer ze stilstaan, wordt het lastig. Je kunt namelijk je foto maken met een lange sluitertijd. Alle stilstaande onderwerpen worden dan in je foto opgenomen, maar bewegende dingen zie je niet meer terug. Je moet daarvoor wel een flink lange sluitertijd kiezen, bij voorkeur van enkele minuten. Omdat er gedurende al die tijd licht op je sensor komt, heb je het eerder genoemde statief nodig. Ook heb je, als je overdag fotografeert, een ND filter nodig. Dit filter houdt wat licht tegen, zodat je foto niet overbelicht wordt. Hoeveel ‘stops’ je filter moet hebben, hangt af van de sluitertijd. Maar om wandelende mensen uit je foto te houden, overdag, heb je zeker wel een 10 stopper nodig. Je kunt ND filters over elkaar heen schroeven, zodat je een groter bereik hebt.

mensen uit je foto houden, mensen wegknippen

Mensen wegwerken met Photoshop

Heb je geen ND filter, of geen geduld, dan kun je mensen ook in Photoshop uit je foto knippen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar Photoshop is een slim programma en doet stiekem best veel zelf. Met de functie ‘vullen met behoud van inhoud’ gaat Photoshop zelf als het ware berekenen wat er op de plek van de betreffende persoon te zien zou zijn, als deze persoon er niet voor stond. Dat doet het programma aan de hand van de rest van de foto. En heel vaak is dat best heel goed. Je selecteert de persoon die je uit wil knippen met het lasso gereedschap. Probeer een klein randje extra te selecteren, om het Photoshop niet te moeilijk te maken. Klik op Bewerken > Selectie vullen. Selecteer in het dialoogvenster Opvullaag in de vervolgkeuzelijst Gebruiken de optie Met behoud van inhoud. Vooral als de achtergrond mooi doorloopt achter het onderwerp kan Photoshop nu zelf bedenken wat er zou moeten zijn. Het werkt minder goed langs de randen, maar je komt er een heel eind mee. Eventueel kun je bijwerken met de kloonstempel.

mensen uit je foto houden, mensen wegknippen

Bijsnijden

Natuurlijk kun je ook kijken of je de foto bij kunt snijden, om op die manier mensen uit het beeld weg te laten. Misschien kun je voor een verticale uitsnede gaan, waar je eerst een horizontale had. Natuurlijk lukt dit niet als de mensen recht voor het onderwerp staan, maar verrassend vaak kun je hier je foto al veel beter mee maken.

Je kunt dus prima mensen uit je foto houden. Weet je ook meteen hoe andere fotografen dat doen!