Mooie foto’s maken met je mobiele telefoon: ga voor handmatige instellingen

Je mobiele telefoon heb je altijd bij je. Smartphones hebben bovendien prima camera’s. Maar hoe kun je mooie foto’s maken met je mobiele telefoon?

De meeste fotografen hebben een ‘echte’ camera. Maar die heb je niet altijd bij je. Bovendien zijn er ook veel mensen die juist door hun mobiele telefoon enthousiast raken over fotografie. Het is dus een goed idee om juist veel te fotograferen met je smartphone. Met deze tips kun je de controle over de beelden krijgen, zoals je dat gewend bent met je ‘echte’ camera.

Lukt het je maar niet om een mooie foto te maken, met je mobiel of camera? Denk dan eens aan onze cursus ‘Introductie in Digitale Fotografie‘! Deze cursus kun je ook prima met een mobiele telefoon volgen. Zo ontdek je vast wat voor soort fotografie je leuk vindt, om vervolgens een betere keuze te maken voor je eerste camera!

mobiele telefoon, smartphone

Mooie foto’s maken met je mobiele telefoon: Iphone en ProCamera

Als je een Iphone gebruikt, kun je de app ‘ProCamera’ downloaden. Deze app stelt je in staat om foto’s in RAW en TIFF te maken en op te slaan. Bovendien kun je hiermee de ISO, sluitertijd en witbalans handmatig instellen. Ook heeft ProCamera een stabilisatiefunctie, die de foto pas maakt op het moment dat de camera stil gehouden wordt. Wat ook een handig is, is dat je de focuspunten los kunt instellen van de belichtingspunten. Zo kun je gemakkelijk scherpstellen op één punt en belichten voor de lichtste delen.

Androids

Androids (in elk geval nieuwere modellen) hebben een ingebouwde Pro modus. Deze kun je vinden in het instellingsmenu. Ook hiermee kun je voor RAW en TIFF kiezen, evenals bijvoorbeeld ISO, sluitertijd, brandpuntsafstand en belichtingscompensatie. Door op de Auto knop bovenaan elk schuifje te klikken, kies je voor Shutter Priority.

cursussen, online cursus fotografie

Stel handmatig belichting op je mobiele telefoon

Belicht bij voorkeur voor de lichtste delen op een smartphone. Houd er rekening mee dat het dynamisch bereik van een smartphone camera minder groot is dan op je ‘echte’ camera. Zorg ervoor dat de schaduwen niet te donker zijn, want dan ontstaat snel ruis. Zoek du s naar een balans tussen hooglichten en schaduwen.

ISO

Met de ProCamera app kun je in ISO priority schieten. De app heeft een bereik van 25-2000. Bij de Android Pro Modus is het bereik van de ISO afhankelijk van het cameramodel, maar meestal ligt het tussen de 100 en 800.

mobiele telefoon, smartphone

Sluitertijd

Met de telefoons kun je kiezen voor een burst modus, om continu af te drukken. Om veel bewegingsonscherpte te creëren, kun je speciale apps downloaden om je sluitertijd mee te controleren, zoals SlowShutterCam, of Pro modus gebruiken voor Android.

Scherptediepte

Je kunt lenzen voor je camera kopen, die de scherptediepte beïnvloeden. Deze zijn vaak niet geweldig voor de beeldkwaliteit. Je kunt apps downloaden als Focus voor Iphone, of Snapseed gebruiken om extra bokeh toe te voegen aan je foto’s.