Objectieven passend maken met een adapter

Vaak kun je op rommelmarkten en internet objectieven vinden voor een hele kleine prijs. Maar het is maar de vraag of die op jouw camera passen. Een adapter kan uitkomst bieden.

Want het zou zonde zijn als je aankoop niet past, want dan heb je nog niets aan je mooie koopje! Gelukkig zijn er adapters op de markt, om jouw camera en je nieuwe – of oude – objectief passend te maken.

Wat is een adapter?

Een adapter is eigenlijk een ring die je tussen je camera en je objectief plaatst. Omdat de aansluitingen van die twee zelf niet met elkaar communiceren, plaats je een ring ertussen die dat met beide doet, Maar dit heeft wel consequenties: het objectief komt namelijk verder van de sensor af te staan. Bovendien werkt de autofocus niet altijd meer.

Registerafstand

De dikte van de adapter is bepalend voor een nieuwe registerafstand, in het Engels Flange Focal Distance. Dit is de afstand tussen de (metalen) montagering van de camera tot de chip (of film) in de body. Om een adapter te maken die tot in het oneindige kan focussen zonder toegevoegde correctie lenzen moet je er voor zorgen dat de afstand tot de sensor van de gebruikte lens op de originele camera groter is dan de camera waar je de lens op gaat gebruiken.

Kleinere registerafstand

Is de registerafstand van het objectief kleiner dan van je camera, dan zul je correctie lenzen moeten gebruiken. Deze zijn een stuk duurder dan adapterringen, dus het is goed om te weten of je die nodig zult hebben en af te wegen of je erin wil investeren. Bovendien geven ze vaak een extra vergrotingsfactor, dus wees je daar van bewust. Bovendien zullen ze vaak extra stops toevoegen en lever je soms ook in aan kwaliteit.

Uitwisselen van merken

Het is ook mogelijk om met een adapter een Nikon objectief op een Canon camera te plaatsen. Nikon heeft in de oude AI serie een aantal hele goede objectieven gemaakt die met behulp van een adapter van 2,4mm dik zonder problemen bruikbaar zijn op Canon. Andersom (canon objectief op Nikon) is lastiger, omdat deze wijder zijn. Voor de oude FD modellen van Canon bestaat er wel een adapter.

Systeemcamera’s

Systeemcamera’s hebben het voordeel dat de registerafstand heel kort is. Voor dit type camera is het dan ook gemakkelijker om een passende adapter te vinden en je  oude glas te gebruiken.

Voordelen van een adapter

Waarom zou je dan moeilijk doen, met adapters?

  • Kosten. Vaak zijn oude objectieven voor een prikkie te koop, in prima staat. Het is vaak nog steeds uitstekend glas, soms voor enkele euro’s beschikbaar.
  • Kwaliteit. Het is heus niet altijd zo dat alleen ‘jouw’ fabrikant het beste glas aflevert.
  • Overstap. Soms maak je de overstap van het ene merk naar het andere, waardoor je ineens met een overschot aan objectieven zit waar je niets meer mee kunt doen. Wellicht kun je je lievelings objectief, met een adapter, prima gebruiken op je nieuwe camera.

Nadelen van adapters

Er zitten wat nadelen aan adapters. Niet voor alle combinaties tussen camera en objectieven zijn adapters beschikbaar. Bovendien communiceren de camera en het objectief vaak niet meer  goed met elkaar, zeker wanneer het een verbinding is tussen twee verschillende fabrikanten. Hierdoor kun je vaak geen gebruik maken van autofocus en zul je het diafragma met de hand moeten instellen. Sommige adapters hebben daar een functie voor, omdat niet elk objectief een diafragmaring heeft. Ook zijn er adapters die een piepje geven wanneer het onderwerp scherp is. Daarnaast wordt ook de EXIF data vaak niet meer gecommuniceerd naar de camera.

Of het de moeite waard is, is natuurlijk aan jou. Het kan maar zo zijn dat de adapter die je nodig hebt, duurder is dan je aankoop. Maar alles bij elkaar kan het nog steeds de moeite waard zijn.