Op reis je foto’s opslaan en een backup maken

Op reis maak je vaak de mooiste foto’s. Je hebt lekker de tijd en natuurlijk liggen de meest fotogenieke locaties aan je voeten. Die mooie foto’s wil je natuurlijk niet kwijtraken. Hoe moet je dan je foto’s op reis opslaan of een backup maken?

Daar zijn verschillende manieren voor. Met deze tips sla je je foto’s veilig op en/of maak je een goede backup. Met of zonder computer.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Computer mee op reis voor foto’s opslaan of een backup?

Als je een computer, op reis zal dat een laptop zijn, meeneemt, kun je op verschillende manieren je foto’s backuppen. Je kunt je foto’s op de harde schijf opslaan, of een externe harde schijf of USB meenemen, eventueel als extra opslag. Bovendien kun je eventueel direct bewerkingen aan je foto’s maken. Maar, een laptop is relatief zwaar en onhandig groot. Bovendien zijn ze kwetsbaar, dus op ruig terrein zul je extra voorzichtig moeten zijn. Het handigste zou dus zijn om het apparaat gewoon lekker thuis te laten. Maar hoe zit het dan met je foto’s? Wat als je kaarten vol raken? Bovendien wil je niet op één paard wedden, het maken van backups is toch echt ook wenselijk.

reis, reisfotografie, backup, opslaan, backuppen, laptop, foto's opslaan

Spreid je kansen met meerdere geheugenkaarten

Het is een goed idee om verschillende geheugenkaarten mee te nemen op reis, en deze te roteren. Zo ben je niet in één klap al je foto’s kwijt, mocht een kaart de geest geven of wanneer je deze verliest. Bovendien is het een goed idee om ze niet op één plek te bewaren, maar je kansen te spreiden. Mocht er iets met je tas gebeuren, dan heb je wellicht in een andere tas nog een gedeelte van je kaarten. 

Zorg goed voor je geheugenkaarten

Ook wanneer je je foto’s tussentijds backupt, moet je natuurlijk niet vergeten om goed voor je geheugenkaarten te zorgen. Vergeet daarom niet te formatteren, om corrupte kaarten te voorkomen. Je wilde immer júist geen foto’s kwijtraken. Wanneer je je geheugenkaart formatteert, wis je echt alles definitief. Ook andere bestanden de eventueel op je kaart stonden, worden verwijderd. Je ‘reset’ als het ware de kaart weer,  de gehele ruimte die er oorspronkelijk op de kaart was, komt weer beschikbaar. Eerst een goede backup maken dus.

Internetcafé

Het is een beetje ouderwets in Nederland, omdat bijna iedereen toegang heeft tot het internet op zijn of haar telefoon. Maar in veel landen zijn nog internetcafés te vinden, of is er een ‘openbare’ computer in de lobby van hotels. Als je een grote USB stick of extern geheugen meeneemt (niet al te modern), heb je een grote kans dat je je foto’s kunt kopiëren. Neem voor de zekerheid wel een externe kaartlezer of de kabel van je camera mee.

Backup zonder computer

Gelukkig zijn er ook manieren om je foto’s op te slaan zonder laptop of computer. Een voorbeeld daarvan is een externe harde schijf die je zonder computer kunt gebruiken, zoals de WD My Passport Wireless, waar je je tablet, telefoon of sd kaart op kunt aansluiten zonder computer. Het apparaat maakt een eigen Wifi netwerk, waardoor je gemakkelijk backups kunt maken. Via je telefoon of ipad (een stuk minder groot en minder zwaar) kun je je bestanden bekijken. Sommige modellen functioneren ook nog eens als powerbank, wat op reis vaak erg handig is. Dit soort apparaten zijn niet goedkoop, maar wel ongelofelijk functioneel.

reis, reisfotografie, backup, opslaan, backuppen, laptop, foto's opslaan

Opslaan op ander device

Je kunt je foto’s ook opslaan op een ander device, zoals je laptop, een externe schijf of een flashdrive. Hiervoor heb je apparaatjes als de Verbatim MediaShare , die ook een eigen wifi netwerk creëren om de apparaten aan elkaar te verbinden. Ook zitten er diverse aansluitingen op het apparaat, zoals een SD slot en verschillende usb aansluitingen. Door een app op je telefoon of Ipad te installeren, heb je toegang tot je bestanden. Het voordeel is dat bijvoorbeeld flashdrives erg sterk zijn, wat op reis een bonus is. Het is dus gemakkelijk om je foto’s te kopiëren en een extra backup te maken. Deze apparaten slaan geen bestanden op, maar zijn dan ook een stuk voordeliger (rond 40 euro). Bovendien functioneren de meesten ook als powerbank. 

Je kunt je foto’s op reis dus op verschillende manieren opslaan of backuppen! Zo raak je tenminste geen mooie foto’s kwijt!