Per ongeluk foto’s gewist? Zo kun je ze terughalen

Oh nee! Per ongeluk een heel stel foto’s gewist die je helemaal nog niet op de computer had gezet? Het gebeurt ons allemaal wel eens. Maar er zijn manieren waarmee je je foto’s kunt terughalen.

Om je foto’s te kunnen terughalen, moet je iets begrijpen van geheugenkaarten, en de manieren waarop je foto’s kunt wissen. We leggen het uit, en helpen je met het terughalen van je verwijderde foto’s.

low key fotografie, black foto, blackphoto, online cursus fotografie, gratis fotografie cursus

Wissen of formatteren?

Formatteren is eigenlijk niets minder dan de kaart helemaal wissen. Toch zit er een verschil met handmatig wissen van de foto’s en de SD kaart formatteren. Wanneer je je foto’s naar de prullenbak verwijdert of ‘wis alle’ selecteert, wordt de ruimte die de foto inneemt op het kaartje vrijgeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen kan worden. De foto’s worden dus niet echt verwijderd. De ruimte wordt weer beschikbaar gesteld aan de camera om een nieuwe foto overheen op te slaan. Je kunt de gewiste foto’s niet meer zien of terughalen, maar de ruimte op het kaartjes is nog wel bezet. Dit kan problemen geven als je de geheugenkaart ook in een andere camera gebruikt. Deze camera herkent de overschrijfbare ruimte misschien niet, waardoor hij denkt dat er veel minder ruimte beschikbaar is op de kaart. Bovendien blijven de mapjes, die je camera zelf na elke 1000 foto’s aanmaakt, bestaan. Of ze nu leeg zijn of niet.

foto terughalen, geheugenkaart

Foto’s van een geformatteerde kaart kun je niet terughalen

Wanneer je je geheugenkaart formatteert, is wel alles weg. De gehele ruimte die er oorspronkelijk op de kaart was, komt weer beschikbaar. En alles wat er op stond, is definitief weg. Het is dus een goed idee om eerst een backup te maken, voor je gaat formatteren. Heb je per ongeluk je kaart geformatteerd terwijl er een foto op stond die je graag nog had willen hebben? Dan is er nog niet onmiddellijk reden voor paniek, want vaak kun je deze nog terughalen met recovery software. Maak dan geen nieuwe foto’s meer op het kaartje, want elke foto die je maakt, maakt de kans op definitief verlies groter. Overigens bestaat het formatteren uit een aantal handelingen, dus het gebeurt niet zo snel ‘per ongeluk’.

foto terughalen, geheugenkaart

Foto’s terughalen

Nadat je je geheugenkaart geformatteerd hebt, wordt het terughalen van je foto’s erg lastig. In veel gevallen onmogelijk. Maar zoals gezegd gebeurt dat niet zo snel ‘per ongeluk’. Bij ‘gewoon’ wissen is er software op de markt waarmee je je foto’s vaak weer kunt terughalen. PhotoRescue haalt verwijderde of beschadigde foto’s terug van je kaart en zorgt dat de bestanden weer goed werken. Niet elke foto is echt terug te halen, maar zodra de demoversie aangeeft dat er foto’s terug te halen zijn van je kaart, dan kun je de foto’s ook echt op volledige grootte terug krijgen. Mocht dit in uitzonderlijke gevallen toch niet zo zijn, krijg je je geld gewoon terug. Of voor Sandisk kaartgebruikers is er RescuePRO. Dit soort software download je op je computer en je loopt het menu door, natuurlijk wel met de betreffende geheugenkaart verbonden. Eenvoudig maar enorm doeltreffend!