Reisfotografie: wat gaat er mee in de koffer?

Ook vakantieplannen? Natuurlijk wil je op reis mooie foto’s maken, dus de camera gaat mee. Maar wat breng je nog meer allemaal mee, als je aan reisfotografie wil doen?

Want camera apparatuur is breekbaar en zwaar. En je kunt vaak niet onbeperkt spullen meenemen, tenzij je met de caravan op pad gaat. Wat gaat er wel en niet mee in de koffer, voor reisfotografie?

reisfotografie, reis, bagage

Ik ga op reis en neem mee… de camera

Uiteraard is een camera handig als je wil fotograferen op reis. Welke camera dat is, is aan jou. Je kunt je DSLR meenemen, systeemcamera’s zijn vaak wat kleiner en lichter. Sommige fotografen schaffen een compactcamera aan, speciaal voor op reis. In dat geval kun je niet van objectief wisselen en daardoor minder controle over je beeld hebben, maar een goede compactcamera kan nog steeds goede beeldkwaliteit leveren. Voor fotografie heb je een camera nodig, dus die gaat op de lijst.

In de koffer: geheugenkaarten

Veel foto’s betekent veel geheugen. Niets is zo vervelend als volle geheugenkaarten, waardoor je erop uit moet om nieuwe te scoren. Beter teveel dan te weinig, geheugenkaarten nemen immers weinig plek en gewicht in. Om verlies – en dus grote teleurstellingen te voorkomen – kun je beter meerdere kaartjes meenemen, dan één met veel geheugen. Als er dan iets mee gebeurt, ben je niet in één klap al je foto’s kwijt. 

Batterij en oplader

Natuurlijk heb je je batterij en de oplader nodig. Het is een goed idee om twee batterijen mee te nemen, aangezien je waarschijnlijk meer zult fotograferen als thuis. Er zijn immers vaak meer fotogenieke onderwerpen! Bovendien kom je misschien wel op plekken waar je niet zo één-twee-drie kunt opladen, zoals op een camping. Zo zit je nooit zonder energie, en kun je lekker door blijven fotograferen. Vergeet ook je reisstekker niet. 

Objectieven voor reisfotografie

Dit is een lastige om van tevoren over na te denken, maar wel belangrijk. Objectieven nemen immers wat meer ruimte in, zijn kwetsbaar en zwaar. Het is dus zonde om met een objectief te slepen, die je vervolgens niet uit je tas haalt. Vraag je af wat voor fotografie past bij de plek waar je naartoe gaat, en met wat voor foto’s je in elk geval wil thuiskomen. Objectieven met een wijde hoek zijn kleiner, helemaal als het prime objectieven zijn. Teleobjectieven zijn echter een ander verhaal, dus neem die alleen mee als je zeker weet dat je ze zult gebruiken.

Statief mee op reis

Over het meenemen van een statief zijn de meningen van reisfotografen verdeeld. Natuurlijk vergroot het je mogelijkheden, en een professioneel reisfotograaf zal waarschijnlijk niet zonder statief vertrekken. Maar een statief is vrij onhandig, en in veel gevallen kun je een ander alternatief bedenken. Je statief op een tafel of op een vensterbank bijvoorbeeld. Als je veel met lange sluitertijden wil gaan werken is een statief misschien de moeite waard, maar wees kritisch in je beslissing.

Computer en hard drive

Nog zo’n lastige. Wil je veel fotograferen, dan ben je natuurlijk doodsbang dat je je foto’s ergens kwijt raakt. Daarom zou je het liefste je foto’s zo snel mogelijk backuppen. Je kunt daarvoor een computer (laptop) meenemen, en eventueel een harde schijf. Zo kun je je foto’s ook meteen bekijken, eventueel vast nabewerken en bij een stabiele internetverbinding kun je foto’s in de cloud backuppen. Maar een laptop is niet klein, en dus een hoop extra (hand) bagage.

Zorg in elk geval voor een goede tas, om je spullen veilig in te vervoeren. Als je een vliegreis gaat maken, neem dan je apparatuur in je handbagage mee. Zorg ook voor een goede verzekering, voor het geval er iets mis gaat. De kans is bij reisfotografie toch net iets groter. Fijne vakantie!