Slecht weer? Je kunt nog steeds goede foto’s maken!

Slecht weer hoeft niet te betekenen dat je camera in de tas moet blijven zitten. Bij regen, wind, mist en zelfs sneeuw kun je nog steeds prachtige plaatjes maken.

Niets zo onvoorspelbaar als het weer in ons kikkerlandje. Heb je net een dag ingepland om met je camera op pad te gaan, is het takkeweer. Daar gaan je mooie foto’s! Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, je kunt júist prachtige foto’s maken bij slechte weersomstandigheden.

cursus, online fotografie cursus, belichtingsdriehoek, ISO, diafragma, sluitertijd

Slecht weer? Minder lucht in je foto’s

Bij slecht weer is de lucht vaak grauw, bijna wit. Op foto’s ziet het eruit als een groot wit vlak, waarbij je op moet passen dat het niet uitgebeten raakt. Dit is weinig interessant en eigenlijk zonde van de ruimte in het kader. Er zit geen contrast in, er is niets te zien. Saai! Ga daarom juist dichterbij.  In plaats van een wijde landschapsfoto, kun je beter inzoomen op een element. Dit kun je doen door een zoomlens te gebruiken en een langere brandpuntsafstand te kiezen, of door je benen te gebruiken en dichterbij te gaan. Het vereist een andere blik, wat tegelijkertijd een goede oefening is.

slecht weer, fotograferen bij slecht weer

Slecht weer? Fotografeer water

Op een zonnige dag kan het nog wel eens lastig zijn om waterpartijen te fotograferen, omdat de zon hard kan weerkaatsen. Bij een dag met slecht weer is de zon niet zo hard, dus een goed moment om waterpartijen vast te leggen. Doordat het licht minder hard is, kun je ook met langere sluitertijden fotograferen voordat je een ND filter hoeft te gebruiken. Regent het? Dan kun je overwegen om een polarisatiefilter te gebruiken om eventuele reflecties op gladde oppervlakken als stenen weg te nemen.

slecht weer, fotograferen bij slecht weer

Zoek naar afdakjes

Je kunt prima buiten foto’s maken in de regen zonder zelf nat te worden. Zoek naar afdakjes bij gebouwen of overdekte picknickplekken. Vanuit daar hoef je je geen zorgen te maken om nat wordende apparatuur en kun je gewoon foto’s blijven maken. Probeer de sfeer van het weer in je foto op te nemen. Het dreigende van een storm of het grimmige in de mist zijn prachtige onderwerpen. Maak er gebruik van!

Mits je je apparatuur goed beschermd, kun je bij alle weersomstandigheden prima fotograferen. Storm, regen of sneeuw maken prima onderwerpen, of geven een nieuwe lading aan een onderwerp dat je al in gedachten had.

Meer over slecht weer? Lees: Slecht weer: bescherm je apparatuur