Tips om een mooi portret te maken

Een portret maken is makkelijk. Een mooi portret maken is minder eenvoudig. Met deze tips kom je een heel eind!

Je kunt op iedereen oefenen en proberen een mooi portret te maken. Wat mooi is is natuurlijk enorm subjectief, maar  er zijn een aantal handvatten die je kunnen helpen.

Belangrijkste tip om een mooi portret te maken: stel scherp op de ogen

De eerste en waarschijnlijk de meest belangrijke tip voor portretfotografie is de volgende: stel scherp op de ogen. Altijd. Ok, sommige fotografen maken een artistieke keuze om ergens anders scherp te stellen, maar dat zou dan een heel bewuste keuze moeten zijn met een goede reden. Maar een goede portretfoto heeft de ogen scherp. Maak je gebruik van een heel kleine scherptediepte en is het gezicht van je model wat gekanteld ten opzichte van de camera, waardoor je niet beide ogen scherp kunt krijgen? Stel dan scherp op het dichtstbijzijnde oog.

portret, portretfotografie

Kies een goed standpunt

In portretfotografie is het standpunt van groot belang. Dit kan namelijk de perceptie van je foto bepalen, of eerder van de geportretteerde. Wanneer je een laag standpunt inneemt, kijk de kijker als het ware tegen de geportretteerde op. Staatshoofden worden om die reden vaak vanuit een iets lager standpunt afgebeeld. Andersom, wanneer je een portret maakt vanaf een iets hoger standpunt, kijk je als het ware op de geportretteerde neer. Dat kan goed werken, wanneer iemand omhoog kijkt ben je direct van eventuele onderkinnen af, maar het moet bij je foto passen. Kies bewust en ga bij twijfel voor ooghoogte – ook bij kinderen.

Doe niet steeds hetzelfde

Wat ‘officieel’ een portretfoto is, is niet altijd duidelijk. Sommigen noemen een foto die niet ruimer is dan de schouders en borst een portretfoto, terwijl anderen iedere foto waarop iemand geposeerd afgebeeld staat een portret noemen. Gaan we van dat laatste uit, dan hebben we meer mogelijkheden. Wanneer je een shoot doet met iemand, kun je variëren in uitsneden, zodat je een brede keuze hebt. Ga eens heel dichtbij, maar ook verder weg. Wanneer je verder weg gaat, en een ruimere uitsnede kiest, wordt de omgeving belangrijker. Het maakt je foto sterker wanneer de omgeving ‘logisch’ is, een omgeving die iets over de persoon vertelt.

portret, portretfotografie

Maak een mooi portret met een verhaal

Je kunt iemand bij een raam of studiolamp neerzetten en een foto maken van zijn of haar gezicht: een portret. Maar een portret dat iets vertelt over die persoon, of waar emotie in zit, kan veel sterker zijn. Bouw je portret daarom goed op, en denk na over wat er in de foto te zien is. In dit soort foto’s kun je je creativiteit kwijt, en kun je je onderscheiden als fotograaf. Ga dus niet altijd voor de makkelijkste oplossing.

Portretfotografie is leuk en hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Neem de tijd om een mooi portret te maken en doe je best!